5 razlogov za zračenje doma

5 razlogov za zračenje doma

Kako pogosto zračite svoj dom? Na kakšen način to storite? Če stanovanje zračite z odpiranjem oken na stežaj in pri tem ustvarjate prepih, bi morali to storiti štiri- do osemkrat na dan. Vsakič bi moralo biti okno odprto približno 10 minut, saj se bo le na ta način stavba učinkovito prezračila.

Prezračevanje

Če zračite z naravnim načinom odpiranja oken, v zimskem času okna odprite na stežaj za krajši čas. Zračenje na kip vpliva na izgubo toplote, pri zračenju pa je manj učinkovito. Slabo prezračen dom boste najprej opazili kot kondenz, ki se nabira na oknih, vlago ali v skrajnem primeru celo plesen. Slabo prezračen dom ne poslabša le njegovega izgleda, ampak škodi tudi zdravju.

Zakaj je pomembno zračenje?

  • Zračenje oskrbi stanovanje s svežim zrakom

Stavbe so včasih same po sebi dihale, primer so okna, skozi katera je uhajal zrak. Danes so stavbe energetsko učinkovite in zagotavljajo maksimalno tesnjenje, vendar pa ne omogočajo izmenjave zraka. Zato moramo za zračenje poskrbeti sami z naravnim ali sistemskim prezračevanjem. Na ta način prostoru omogočimo oskrbo s svežim zrakom.

  • Zračenje znižuje vlago

Zračenje stanovanja je pomembno predvsem, ker znižuje vlago v stanovanju. Primerna vlažnost v bivalnem prostoru je med 40 in 60 %. Največ vlage proizvedemo z dihanjem, torej ko smo doma. Povprečna štiričlanska družina kar 10 do 15 litrov v 24 urah. Prav tako pa vlaga nastaja med kuhanjem, kopanjem in sušenjem perila.

  • Zračenje prepreči plesen

Presežek oziroma zadrževanje vlage v prostoru je mogoče odpraviti le z ustreznim prezračevanjem. Če dom ni prezračen, se to kaže kot rosenje stekel in nastajanje zidne plesni. Z učinkovitim zračenjem boste zmanjšali vlažnost in preprečili nastanek plesni v stanovanju.

  • Znižajte stroške ogrevanja

Nižja vlaga pozitivno vpliva na ogrevanje doma. Stanovanje, v katerem je nižja vlažnost, se hitreje segreje in lažje zadržuje toploto, zato bodo stroški ogrevanja nižji.

  • Daljša življenjska doba stanovanja

Vlaga v prostoru uničuje vgrajene materiale in opremo. S pogostim zračenjem boste znižali vlago in poskrbeli, da bo dom dlje časa v brezhibnem stanju.

Poskrbite za samodejno zračenje brez odpiranja oken

Veliko časa ste zdoma, zato je sploh ob delavnikih težko poskrbeti, da boste dom zračili na tri do štiri ure. Če pa ste doma, je zaradi večje količine izdihanega zraka zračenje priporočljivo na dve uri. Predvsem pozimi pa se lahko zgodi, da zračimo manj pogosto, saj nas je strah, da bi se prostor preveč ohladil, kar bi povečalo stroške ogrevanja. Naj vam pomaga prezračevalni sistem.

S sistemskim prezračevanjem boste v stanovanje spustili sveži zrak, v zimskem času pa se boste izognili ohladitvi prostorov, ki bi jo dosegli z odpiranjem oken. Prezračevanje z rekuperacijo poskrbi za kroženje zraka, ne vpliva pa na izgubo energije, kar pomeni, da se stanovanje poleti ne segreva in pozimi ne ohlaja. Zračenje s prezračevalnim sistemom ne vpliva na stroške ogrevanja stanovanja.

Odlična rešitev je lokalna prezračevalna naprava, ki deluje kot izmenjevalnik zraka. Torej odvaja onesnažen zraka in v stanovanje spušča svežega. Najbolj preprosta je vgradnja v novogradnje. Vendar pa je tako prezračevanje odlično tudi za že obstoječe hiše. Če se odločite za menjavo oken, se lahko zgodi, da se v stanovanju pojavi plesen, ker bodo okna kar naenkrat povsem tesnila. Zato je v takrat nujno, da se odločite tudi za prezračevalni sistem, saj boste v nasprotnem primeru naredili več škode kot koristi.

Lokalni prezračevalni sistem Siku, ki ga ponuja distributer Airabela, je tih, zato ne boste opazili, da je v vašem domu, vendar pa bo na učinkovit način v vaš dom prinesel več svežega zraka. Primerni so tako za novogradnje kot za sanacije starejših stavb in ne povzročajo vzdrževalnih stroškov. Pri prezračevanju doma so izjemno učinkoviti, za ustrezno delovanje pa je seveda pomembno vzdrževanje. Prezračevalni sistemi Airabela so povsem preprosti za čiščenje, zato vam ne bodo povzročali dodatnega dela.

Vsebino omogoča: Airabela

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani