Pomladanske nadloge na pohodu

Pomladanske nadloge na pohodu

Čeprav se razpoloženje ob daljših in toplejših dneh navadno izboljša, je to čas v letu, ko se del populacije sooča s preglavicami, ki jih povzroča preobčutljivost na cvetni prah. Pri alergiji na cvetni prah gre za reakcijo našega imunskega sistema na snovi iz naše okolice. Preobčutljivost se kaže z različnimi simptomi, ki večinoma vplivajo na sluznico zgornjih ali spodnjih dihalnih poti ali povzročajo težave s kožo. Znaki alergije na cvetni prah so posledično kihanje, solzenje oči, otekle veke in v nekaterih primerih tudi srbeča koža.

Airabela


Najpogosteje se spomladanska alergija na cvetni prah ali seneni nahod kaže kot nahod, ki ga spremljajo dražeč in zaprt nos, občutljive oči, ki se pogosto solzijo in zatekajo, pogoste pa so tudi težave z grlom – kašelj, blaga bolečina in razdraženost. Simptomi so podobni prehladu, ampak čas trajanja težav bo pokazal, za kaj gre. Nikar pa ne pozabite na obisk zdravnika, ki bo poskrbel za lajšanje simptomov in nadaljnjo terapijo.

Nad alergene s prezračevalnim sistemom

Spomladanski čas je za alergike eno izmed neudobnih obdobij, ko bi prezračevanje prostorov najraje preskočili, saj z odpiranjem oken omogočimo še dodaten vnos in s tem povečano prisotnost cvetnega prahu, ki je v tem času povzročitelj težav. Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Sloveniji kažejo, da je najmanj 15 odstotkov ljudi alergičnih na cvetni prah. In med alergiki je veliko takšnih, ki poleg blaženja simptomov iščejo tudi dodatne rešitve za izboljšanje kakovosti bivanja, sploh v notranjih prostorih, kjer so „varni” pred cvetnim prahom.

Zračenja bivalnih prostorov se ne poslužujemo samo odpiranja oken. Za zračenje prostorov se, v novogradnje skoraj obvezno, v starejše zgradbe po potrebi, že vgrajujejo prezračevalni sistemi, ki s svojimi mikrofiltri, vgrajenimi v prezračevalni sistem, zadržijo do 90 odstotkov prašnih mikrodelcev, kot so cvetni prah, fin zunanji prah, smog in cigaretni dim. To je dobra rešitev za marsikaterega bolnika ter vse tiste, ki jim je pomembna kakovost zraka, ki ga dihajo.

Lastnosti naprednih prezračevalnih sistemov

Prezračevalni sistemi Siku so enosobne prezračevalne naprave z rekuperacijo, ki zagotavljajo kakovostno prezračevanje in odzračevanje v že zgrajenih stanovanjih in hišah. Med seboj se prezračevalni sistemi razlikujejo glede na porabo moči, toka, hitrost in zmogljivost ventilatorja, premer cevi, izkoristek pri prenosu toplote in možnostih različnih nastavitev delovanja in drugih funkcijah.

Siku lokalni rekuperatorji decentralizirano prezračijo prostore s toplotno rekuperacijo, ki jo omogoča keramični toplotni izmenjevalnik. Prezračevalni sistemi Siku so enostavni za montažo, upravljanje in vzdrževanje. Lokalni rekuperatorji so namreč odlična rešitev za vsak prostor, kjer želimo mikroklimo prilagojeno željam in posebnim potrebam.

Za nakup lokalnega prezračevalnega sistema pa lahko pridobite subvencijo Eko sklada, ki bo vašo naložbo vsekakor naredila dostopnejšo.

Kako si še drugače pomagamo v boju proti alergijam

Ne samo vgradnja prezračevalnega sistema, tudi drugi načini za lajšanje težav, povezanih z alergijami, obstajajo.

  • V obdobju obilnega cvetenja prostore zračimo proti večeru in ne hodimo v naravo v sončnem, suhem in vetrovnem vremenu ter v večernih urah. Zunaj se gibamo po dežju, ko dež spere cvetni prah. Dodatno se lahko zaščitimo tudi z nošenjem sončnih očal in zmanjšamo možnost draženja oči s cvetnim prahom,
  • Ob prihodu v zaprte prostore otresemo in zamenjamo oblačila, si umijemo obraz in po potrebi tudi lase. Tudi pred spanjem ne pozabimo na dobro higieno obraza in las, saj bomo tako preprečili vnos alergenov v posteljo,
  • Perilo sušimo v zaprtih prostorih in posvetimo posebno pozornost tudi čiščenju, predvsem vzmetnic, preprog in kavčev, ki v primeru preobčutljivosti potrebujejo dodatno globinsko čiščenje.

Več informacij o primerni rešitvi za svoj dom ali poslovne prostore lahko dobite pri podjetju Airabela, ki je pooblaščeni distributer klimatskih, ogrevalnih in prezračevalnih sistemov za stanovanjske in poslovne objekte. Obiščite jih v salonu, kjer si lahko izdelek ogledate in dorečete rešitev, ki vam bo najbolj ustrezala. Podjetje Airabela ima razvejano mrežo monterjev, z veseljem vam bodo priporočili najustreznejšega.

W: airabela.si

T: 080 88 50

N: Šmartinska 58 A, 1000 Ljubljana

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani