ZAKAJ ODPIRANJE OKEN NI DOVOLJ?

ZAKAJ ODPIRANJE OKEN NI DOVOLJ?

Svež in čist zrak v stanovanjih in poslovnih prostorih je ena od pomembnejših stvari, ki nam omogoča zdravo in kakovostno bivanje. Ker pa se tega včasih zavemo prepozno (ob slabem počutju in vrtoglavici v prostoru z več ljudmi ali ob slabih vonjavah, ki ostanejo po kuhanju), si poglejmo, katere so pasti slabega zraka in kaj je najboljša rešitev, da se mu izognemo. 

Prezračevanje

Virusi in prašni delci 

Poleg očitnih – slab in postan zrak ter vlage in plesni –, so ena izmed nevarnosti slabo prezračenega prostora tudi prašni delci in virusi. Letos smo zaradi zunanjih okoliščin še posebej pozorni na virusna dihalna obolenja in preventivne ukrepe. Zato se na srečo še toliko bolj zavedamo pomembnosti ustreznega prezračevanja. Po smernicah strokovnjakov je eden izmed načinov za zmanjšanje količine virusa v zaprtem prostoru zračenje, ki pa v mrzlih zimskih dneh, ko padejo temperature pod ničlo, ni najprimernejše in lahko privede do drugih zdravstvenih težav.  

Plesni 

Najpogostejša oblika plesni v naših domovih je črna plesen, ki jo najprej opazimo v kopalnici, saj plesni uspevajo pri visoki relativni vlažnosti. S sproščanjem mikotoksinov povzročajo okužbe dihal, posledice pa imajo tudi na ostale notranje organe, kožo, sluznico in ožilje. Prvi korak pri pojavu plesni je, da fizično odstranimo vidne sledove s sten s pomočjo ustreznih preparatov. Če je plesen pojavi na hrani (npr. na čebuli), se je znebimo, in posodo, v kateri je bila, skrbno razkužim. Samih spor plesni pa se iz zraka znebimo z ustreznim prezračevanjem s prepihom, ki, kot rečeno, ni energetsko učinkovit. 

Vlaga  

Vlaga se najlažje sicer opazi v prehodnih obdobjih v obliki kondenza na oknih. To je posledica toplotne razlike med zunanjo in notranjo temperaturo, ki na stiku med obema ustvari vodne kapljice, običajno na oknih ali zunanjih zidovih v prostoru. Vlaga je tudi pogoj za nastanek pleni in z njo zgoraj opisanih težav. Idealna stopnja vlažnosti v zaprtem prostoru je tako med 45 in 55 odstotki, kar lahko za lažje uravnavanje spremljamo z merilniki vlage. Če je stopnja previsoka, jo lahko znižamo s kratkim prezračevanjem s prepihom, vendar na ta način pride tudi do izgube toplote.  

Kako najučinkoviteje prezračiti prostor? 

Poleg nekontroliranega vdora zraka v zaprte prostore skozi slabo zatesnjena okna in vrata je eden izmed najpogostejših načinov za odpravljanje zgoraj naštetih težav t. i. naravno prezračevanje z odpiranjem oken. Najintenzivneje in tako najučinkoviteje je odpiranje oken na stežaj za 3 do 5 minut, najslabša možnost pa je konstantno zračenje s priprtimi okni. Vendar pa nobeden od naštetih načinov ni tako učinkovit kot mehansko prezračevanje s prezračevalnim sistemom. Izmenjava zraka s prezračevalnim sistemom je učinkovita in konstantna, z menjavo notranjega in zunanjega zraka odstrani iz zraka virusne delce ter preprečuje nastanek vlage in plesni. In kar je tudi zelo pomembno: poskrbi pa za to, da ne prihaja do energetskih izgub.  

Če želimo zagotoviti enakomerno prezračevanje, je dobra odločitev vgradnja lokalnega prezračevalnega sistema SIKU z rekuperacijo toplote, ki zrak filtrira in samodejno uravnava stopnjo vlage v zraku. 

Več informacij o primerni rešitvi za svoj dom ali poslovne prostore lahko dobite pri podjetju Airabela, ki je pooblaščeni distributer klimatskih, ogrevalnih in prezračevalnih sistemov za stanovanjske in poslovne objekte. Obiščite jih v salonu, kjer si lahko izdelek ogledate in dorečete rešitev, ki vam bo najbolj ustrezala. Podjetje Airabela ima razvejano mrežo monterjev, z veseljem vam bodo priporočili najustreznejšega.  

W: airabela.si 

T: 080 88 50 

N: Šmartinska 58 A, 1000 Ljubljana 

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani