Barva stene vpliva na ambient v prostoru

Dokazano je, da barve vplivajo na naša čustva, splošno počutje in na delovanje našega uma. Barva stene določenega prostora lahko na nas torej deluje pozitivno (spodbudno, pomirjujoče) ali pa negativno (nas razdraži, uspava, demotivira,…). Z vplivom barv na naše počutje se ukvarja tudi posebna veja psihologije, tako imenovana psihologija barv, ki preučuje, kako posamezna barva deluje na človekovo psiho. Poglejmo si, kako posamezna barva stene vpliva na nas in s kakšnimi barvami je najbolje prepleskati posamezne prostore našega doma.

Kakšen pomen ima posamezna barva stene?

Pri izbiri barve se je potrebno odločati predvsem za tiste barve, ki na človeka delujejo blagodejno. Vsaka barva ima svojo lastnost in naboj, povrh vsega pa ima vsakdo izmed nas še svoj osebni odnos do barv, ki je odvisen od značaja, starosti, razpoloženja, spola, trendov, itd. Pravijo, da ima vsak človek svojo barvo duše, zato je tudi izbiranje barv individualna zadeva. Vendarle je pri izbiri potrebno v ozir vzeti tudi osvetljenost določenega prostora (naravna ali umetna svetloba, intenzivnost osvetljenosti) in biološkega ritma posameznika (isto barvo zjutraj doživimo drugače kot zvečer).

Pomen barv

ZELENA: je barva miru, notranjega ravnovesja, potrpežljivosti. Predstavlja srečo, naravo, varnost, ravnotežje. Različni odtenki lahko odražajo različna razpoloženja – pastelna zelena na primer mir, bolj živahna pistacija zelena pa poživlja.

RUMENA: je barva kreativnosti, vedrosti, svetlosti. Predstavlja mladost, igrivost, živahnost in zvedavost.

MODRA: je barva modrosti, razvoja, svobode, globine. Predstavlja nebo, vodo, razmišljanje, avtoriteto, čistočo in zaščito.

ORANŽNA: je barva spodbude in ustvarjalnosti. Predstavlja aktivnost, udobje, okus, navdih in komunikacijo.

RDEČA: je barva strasti, energije, drznosti, tudi nevarnosti. Predstavlja vitalnost, živost, dinamiko in hitrost.

VIJOLIČNA: je barva čustev in inteligence. Predstavlja prestiž, razkošje, nežnost in ženskost.

ZLATA IN SREBRNA: sta barvi dragocenosti in hladnosti. Predstavljata eleganco in prestiž.

ROŽNATA: je barva igrivosti, zabave, pozitivnosti. Predstavlja ženskost in nežnost.

ČRNA: je barva žalovanja, otožnosti, onstranstva. Predstavlja nasprotja, eleganco, preprostost in skromnost.

SIVA: je barva nevpadljivosti, dolgočasja in minljivosti. Predstavlja negotovost, nevtralnost in lenobnost.

Katero barvo izbrati za določen prostor?

Izbira prave barve lahko pomeni ustvarjanje prijetnega vzdušja in harmonije. Z barvami lahko dosegamo tudi raznovrstne optične učinke – prostor določene barve povečajo, poudarijo določene dele prostora, spet druge dele zakrijejo, ipd. S toplimi barvami prostore nekoliko pomanjšamo in jim vdahnemo občutek domačnosti, s hladnejšimi toni pa so prostori videti večji, predmeti v njih pa bolj vsaksebi.

Majhne in temne prostore prepleskajte s hladnimi svetlimi toni (npr. svetla modra), strop pa naj bo bel. S tem prostor povečate, vanj vnesete več svetlobe in prostornosti.

V velike prostore lahko vnesete tople, temnejše in barvno živahnejše odtenke. S tem prostore nekoliko pomanjšamo in otoplimo.

Dolge prostore lahko optično zmanjšamo tako, da najbolj oddaljeno steno prebarvamo v temnem tonu ali s toplo barvo. Tako se stena optično približa. Pri kratkih prostorih naredimo ravno nasprotno. Prostor podaljšamo tudi z uporabo ogledala na oddaljeni steni.

Prostore z visokimi stropi znižamo z uporabo svetlih toplih barv, še večji učinek pa dosežemo, če strop prebarvamo s temno toplo barvo.

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine