Gradnja in oprema brunarice

Brunarice so vse bolj priljubljene oblike bivališča. Včasih smo jih z občudovanjem opazovali predvsem v gorskem svetu in marsikdo si je že tedaj želel, da bi si lahko postavil svojo. Seveda je danes tehnologija tako napredovala, da so brunarice tudi iz energetskega vidika mnogo bolj varčne in učinkovite. Brunarice so običajno izdelane iz masivnega lesa, lahko pa se izdelajo tudi iz lepljencev, pri čemer se blagodejne lastnosti lesa s tem zmanjšujejo. Pri gradnji je pomembno, da je objekt postavljen stabilno, brez rež, zvijanja ali razpok.

Zakaj sploh brunarica?

Za brunarico se večina lastnikov odloči zaradi enega razloga – ker je narejena iz lesa. Les je naravni material, je CO2 nevtralen in je obnovljivi vir. Preko lesa je človek ves čas v stiku z živo naravo, za bivanje pa ima les zelo prijetne estetske lastnosti. Les je namreč lep na pogled, prijeten na otip in oddaja lep vonj. Zaradi svoje trdnosti in elastičnosti je les tudi izjemno potresno varen material. Ena najpomembnejših lastnosti brunarice in lesa je, da diha. To je posledica tega, da je les difuzijsko odprt material, s tem pa je poskrbljeno za optimalno bivalno klimo. Na ta način se je mogoče izogniti pretirani vlažnosti ali suhemu zraku. Les ima tudi zelo nizko toplotno prevodnost, vedno je topel na dotik, zelo dobro akumulira toploto – vse to so lastnosti, zaradi katerih je v brunarici zelo enostavno ohraniti prijetno bivalno temperaturo.

Kakšen les se uporablja za gradnjo brunarice?

Običajno se za izdelavo brunarice uporablja smrekov les, lahko pa se uporabi tudi alpski macesen. Slednji je primeren predvsem za tista področja, ki so direktno izpostavljena vremenskim vplivom. Dobro je, da je les gostoletni in da je kvalitetno razrezan. Pomembno je, da se za vidne dele brunarice uporablja stržen lesa, saj se ta ob sušenju ne zvija ali poka. Za večje preseke se običajno uporablja debelinsko lepljen les. Pri postavitvi brunarice morajo biti izvajalci pozorni na to, da so estetsko lepše strani lesa, ki so tudi fizikalno stabilnejše, obrnjene na vidno stran objekta. Ker se les po vgradnji v brunarico suši še kaka štiri leta, pride v tem času do posedanja lesa. Vodoravno položena bruna se tako posedejo za cca. 4 %, pri tem pa je celoten proces obvladljiv. Pomembno je, da izvajalec takšno sušenje in posedanje predvidi. Zaradi te lastnosti je potrebno stavbno pohištvo vgraditi v posebne drsne letve, ki omogočajo posedanje. Sten iz brun se zaradi poseganja ne zgradi vse do slemenske lege, saj bi to pomenilo, da bi lahko prišlo do spremembe naklona strehe. Brune se pred začetkom del zaščitijo tudi proti insektom in glivam. Pomembno je poskrbeti tudi za čim širše napušče, s čimer les zaščitimo pred padavinami in talno vlago.

Kaj pa izolacija brunarice?

Na vseh zunanjih stenah brunarice je nameščena vetrna zapora. Na zunanje stene je drsno vpeta tudi notranja podkonstrukcija. Osnovna izolacija je iz kamene volne, pri čemer se debelina določi glede na to, kakšno toplotno prevodnost si želimo. Pomembna je tudi parna ovira in steklena volna. Za dodatno izolacijo se poskrbi še z lesenimi ali drugimi oblogami. V brunarici se izolira tudi tla, pri čemer je izolacija sestavljena iz: obloge, parne zapore, zvočne izolacije, steklene volne, slepega poda, OSB, končnega poda ali hidroizolacije, izolacije, estriha in končnega poda. V brunarici je potrebno poskrbeti tudi za izolacijo poševnih sten in stropa. Mnogi lastniki brunarice se navdušujejo predvsem na tem, da v notranjosti takega objekta poleti ne prihaja do pregrevanja, pozimi pa je, kljub nizkim temperaturam zunaj, povsem enostavno mogoče ohranjati prijetno notranjo temperaturo. Večina lastnikov, ki so svoj zidani dom zamenjali za leseno brunarico, vedo povedati, da klime v brunarici ni mogoče primerjati z zidanimi objekti. Les v prostor namreč vnese naravno okolje, vzbuja občutek topline in poskrbi za svež zrak. Dodatna prednost lesa je tudi to, da zelo učinkovito vpija arome in vonjave ter deluje kot filter. Les je živ material in se nenehno spreminja.

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine