Kako doma poskrbimo za kakovosten zrak in obilico kisika

V teoriji vsi vemo, da je redno prezračevanje nujno, če želimo v domačih prostorih ohraniti visoko kakovost zraka, ki je nujna za dobro počutje in tudi zdravje vseh članov gospodinjstva. Učinkovito lahko svoj dom prezračimo z odpiranjem oken, če to delamo dovolj pogosto in redno ali z vgradno lokalne prezračevalne naprave. Vendar pri mehanskem zračenju, kot se strokovno reče zračenju z odpiranjem oken, nismo dovolj dosledni in pogosto prostore slabše prezračimo. To še posebej velja za hladnejše mesece, ko se zavedamo, da z odpiranjem oken spuščamo ven tudi toploto in s tem višamo stroške ogrevanja.

Zato je najenostavnejše prezračevanje z lokalno prezračevalno napravo, ki brez zračenja z odpiranjem oken in izgube toplote konstantno in enakomerno skrbi za kakovostno prezračevanje. Na ta način iz bivalnih prostorov ves čas odvajamo predihan zrak, ki je poln ogljikovega dioksida, in dajemo prostor kisiku.

V svojem domu daj prednost kisiku

Pri dihanju naše telo sprejema kisik in oddaja ogljikov dioksid, ki je zdravju škodljiv. Z nezadostnim prezračevanjem se v bivalnih prostorih kopičijo onesnaževalci zraka, kot je ogljikov dioksid, ki lahko vplivajo na splošno dobro počutje in zdravje človeka. Že enkratna daljša izpostavljenost visokim koncentracijam onesnaževalcem zraka se lahko kaže kot draženje oči, nosu in grla, glavobol, omotica in utrujenost. Vpliv dolgotrajne in ponavljajoče se izpostavljenosti pa se lahko pokaže šele po več letih najpogosteje v obliki bolezni dihal, kot sta kronični bronhitis in astma. Zato bodo za kakovosten zrak najbolj hvaležni najmlajši, ki se jim dihala šele razvijajo, starejši in osebe s kroničnimi boleznimi, ki jih uvrščamo v najranljivejše zdravstvene skupine.

Enakomerno in učinkovito prezračevanje

V kurilni sezoni so koncentracije onesnaževalce notranjega zraka višje kot v toplejših mesecih, saj zaradi ogrevanja zračimo manj. Pri tem se lahko vonjave po kuhanju, cigaretni dim, vlaga, pršice in ostali onesnaževalci zraka predolgo zadržujejo v bivalnih prostorih in vplivajo na splošno dobro počutje in tudi zdravje. Ker se v hladnejših mesecih zadržujemo v notranjih prostorih več kot v toplejših, bi morala biti skrb za kakovost zraka prioriteta. Zato je lokalna prezračevalna naprava idealna rešitev, če želimo poskrbeti za enakomerno prezračevanje in odzračevanje, ki deluje vse dni v leti ter z minimalnimi izgubami toplote.

Hitra in enostavna vgradnja

Blagovna znamka SIKU ponuja različne lokalne prezračevalne naprave, ki se med seboj razlikujejo glede na porabo moči, toka, hitrost in zmogljivost ventilatorja, premer cevi, izkoristki pri prenosu toplote in možnostih različnih nastavitev delovanja. Ne glede na izbor posameznega modela lokalne prezračevalne naprave za vgradnjo ne potrebujete gradbenega dovoljenja, saj jih je enostavno vgraditi le z manjšim posegom v stanovanje, hišo ali poslovne prostore.

Poleg standardne vgradnje omogočajo SIKU lokalne prezračevalne naprave še možnost vgradnje v stene širših ali manjših dimenzij, kotne vgradnje ali takšne z zunanjim pokrovom z grelcem. Stroški rednega vzdrževanja, ki se opravi enkrat na leto, so nizki in podaljšujejo življenjsko dobo prezračevalne naprave.

Lepota je v zraku

V podjetju Airabela, ki je uvoznik in distributer lokalnih prezračevalnih naprav blagovne znamke SIKU, se zavedajo, da je konkretna predstava o prezračevalnih sistemih in videzu posameznih modelov za uporabnika zelo pomembna. V dogovoru z njihovimi strokovnjaki lahko izberite primerno prezračevalno napravo za svoj bivalni prostor in si zagotovite maksimalno bivalno udobje ter daste prostor kisiku.

Naročnik: Airabela d.o.o.
T: 080 88 50 
N: Šmartinska 58 A, 1000 Ljubljana 

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine