Kako pravilno ​saditi česen

Osnovne potrebe⁣ za pravilno sajenje česna

Česen ima nekaj osnovnih potreb, ki jih je treba upoštevati za njegovo optimalno rast. Prvo je sončna lega, saj ⁣česen potrebuje veliko‌ sonca za rast. Drugo je dobro drenirana ⁣tla, saj preveč vode lahko povzroči⁣ gnilobo česna. Tretje je hranljiva tla: bogata s hranili ‌kot so dušik, fosfor in kalij. Zadnje, vendar ne najmanj⁢ pomembno, je pomanjkanje ‌plevela, saj plevel‍ lahko prepreči rast česna.

Česen

Najboljši čas za sajenje ​česna in priprava tal

Najboljši čas za sajenje česna ‍je jesen, natančneje od oktobra do novembra. ​Priprava tal je ključnega pomena za uspešno sajenje česna. ​Tla je treba najprej dobro preorati, nato dodati kompost‌ ali gnojilo ter obogatiti tla z hranili.⁣ Nato ⁤je treba tla dobro‌ pognojiti, da se izboljša drenaža in tla postanejo bolj hranljiva.

Postopek sajenja:​ korak‌ za korakom

Za sajenje ⁤česna je potrebno česnovo glavico razdeliti na posamezne stroke,⁣ ki ‌jih ‍nato posadimo v⁣ tla. Sadilna razdalja med posameznimi stroki naj bo približno 15 cm. Strok naj bo posajen 3 do 5 cm globoko, s konico obrnjeno navzgor. Za zaključek, tla okrog česna skrbno zravnajte, prekrijte z malo zemlje in zalijte.

Skrb za posajen česen‍ in sprotno vzdrževanje

Posajen česen potrebuje redno zalivanje, a preprečite prekomerno navlaženost tal, saj to lahko privede do gnilobe. Plevel okrog česna je treba redno odstranjevati, da omogočite česnu ​neovirano⁤ rast. Da poskrbite za najboljše možne ⁣pogoje za rast česna, ​tla okrog‍ njega pognojite z ‌dušikovim gnojilom. Neposredno pred‍ žetvijo prenehajte z zalivanjem, da⁤ se ⁣česen popolnoma posuši.

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine