Kakšna senčila izbrati za vaš dom?

O tem, kako pomembna odločitev je izbira novih oken, smo že pisali, tokrat pa so na vrsti senčila – obvezen dodatek zastekljenih površin našega doma. Čeprav marsikdo na senčila ne polaga posebne pozornosti, pa je s pravimi senčili mogoče pomembno vplivati na nivo udobja v svojem domu. Senčila so danes postala mnogo več kot zgolj učinkovita zaščita pred soncem, saj je na voljo več različnih modelov, barv in oblik, tako da skupaj s stavbnim pohištvom senčila predstavljajo tudi pomemben dekorativni oziroma estetski element. Poleg tega je s premišljeno izbiro senčil moč vplivati tudi na večjo energetsko učinkovitost objekta, kar je še zlasti pomembno pri nizkoenergijskih in pasivnih hišah. Seveda je pred nakupom senčil na vrsti en kup vprašanj: Kaj je bolje – notranja ali zunanja senčil? Se je bolje odločiti za rolete ali za zunanje žaluzije? Je na trgu še kakšna druga oblika zunanjih senčil? Itd.

Čemu naj služijo senčila?

Ko se odločamo za vrsto senčil za svoj dom, moramo v razmislek vzeti kar nekaj vidikov. Prvi je gotovo zaščita pred soncem in UV žarki. Drug pomemben vidik je toplotna zaščita, ki jo omogočajo prava senčila – s senčili tako lahko zmanjšamo prehajanje toplote iz prostora ven, pa tudi mraza v notranjost. Senčila so tudi mehanska prepreka oziroma zaščita za veter, dež, insekte, otežujejo oziroma preprečujejo pa tudi poskuse vlomilcev. Senčila seveda služijo tudi kot dekorativni element, še zlasti pri objektih, kjer je zastekljenih površin veliko. Pri izbiri optimalnih senčil za vaš dom, je tako vedno potrebno premisliti, čemu naj v prvi vrsti služijo senčila in kaj je najpomembneje za vas. Nekdo jih bo tako izbral izključno zaradi njihove toplotne izolativnosti, drugemu pa bo pomembnejši vidik zastrtost oziroma intimnost, ki jo je s senčili moč dosegati.

Katera senčila izbrati?

Obstaja več vrst senčil, pri čemer se senčila najbolj v grobem delijo na notranja in zunanja. Med notranjimi razlikujemo:

  • Notranje žaluzije
  • Plise zavese
  • Lamelne zavese
  • Roloji, itd.

Med zunanja senčila pa sodijo:

  • Rolete
  • Zunanje žaluzije
  • Izolativne nadokenske omarice

Da bi izbrali optimalna senčila za svoj dom, moramo najprej premisliti o tem, zakaj senčila sploh potrebujemo. Če npr. senčila služijo za zagotavljanje intime, ko prižgemo luči in stanovanje oziroma notranji prostor sicer čez dan ni pretirano osončen, potem nam bodo najverjetneje zadostovale notranje žaluzije ali katera druga oblika notranjih senčil. V kolikor pa je zastekljena površina velika in močno osončena ter bi želeli s senčili predvsem zaščititi prostore pred pregrevanjem, potem je smiselno razmisliti o zunanjih senčilih, ki so za razliko od notranjih, dober toplotni izolator. Poleg tega se za zunanja senčila pogosto odločajo lastniki hiš, ki senčila razumejo tudi kot dekorativni estetski element, ki bo temeljito spremenil podobo hiše.

Prednosti notranjih senčil

Notranja senčila so cenejša od zunanjih, še zlasti če primerjamo ceno notranjih ali zunanjih alu žaluzij. Običajno se tovrstne žaluzije uporablja za zaščito pred radovednimi sosedi, pretirano osončenostjo oziroma svetlobo in kot notranjo dekoracijo. Mnogi se zanje odločijo tudi v primeru, ko na svoja okna ne želijo nameščati tekstilnih zaves. Vse vrste notranjih senčil je mogoče zelo enostavno namestiti na okenske okvirje, od lastnikov pa ne terjajo posebnega vzdrževanja, razen čiščenja nadležnega prahu, ki se rad nabira na njih. Njihova nizka cena, v primerjavi z zunanjimi senčili, je tudi posledica tega, da notranja senčila ne nudijo izolacijske zaščite. Toplota, ki torej prehaja skozi okno, prehaja tudi skozi notranja senčila. Običajno so tovrstna senčila izdelana iz alu ali lesenih lamel v različnih širinah, upravljati pa jih je mogoče na različne načine (ročno, daljinsko vodeno, itd.). Prednost je tudi ta, da je mogoče večino notranjih senčil izdelati tudi za okna, ki so bolj posebnih oblik.

Zunanja senčila so nekoliko dražja kakor notranja senčila, a nudijo boljšo toplotno izolativnost.

Prednosti zunanjih senčil

Največja in najbolj očitna prednost zunanjih senčil v primerjavi z notranjimi je seveda njihova toplotna in zvočna izolacija. Z zunanjimi senčili je mogoče okna oz. zasteklitve učinkovito zaščititi pred vremenskimi vplivi, povrh vsega pa objekt varujejo tudi pred vlomilci. Ker imajo tudi pomembno estetsko vlogo, se zanje odločajo tisti, ki želijo z njimi dopolniti siceršnjo podobo svojega doma. Za zunanja senčila se je najbolje odločiti že pri načrtovanju gradnje, za zelo uspešne pa so se izkazale tudi pri prenovah. Ko je govora o izbiri zunanjih senčil, je najpogostejša dilema ta, ali izbrati rolete ali žaluzije.

Zunanje žaluzije ali rolete?

Včasih so se ljudje pogosteje odločali kar za rolete, danes pa so zunanje žaluzije že tako trpežne in mehansko odporne, da se zanje odloča vse več ljudi. Mnogi menijo, da so tudi vizualno lepše od rolet. Kljub temu rolete še vedno pomenijo najboljšo zaščito pred vsakovrstnimi vremenskimi vplivi, še zlasti, v kolikor gre za rolete, ki so polnjene z izolacijsko peno. Z roletami je mogoče doseči tudi popolno zatemnitev prostora in zagotoviti boljšo zvočno izolacijo. Kot pri zunanjih žaluzijah, je tudi rolete moč upravljati ročno ali pa električno.

Z zunanjimi žaluzijami nasprotno ni moč dosegati popolne zatemnitve prostora, zato so manj primerne za spalne prostore, odlično pa se lahko obnesejo v poslovnih in bivalnih prostorih. Prav tako z zunanjimi žaluzijami ne moremo zagotoviti dobre zaščite pred vlomilci, zato se nekateri v primeru pritličnih oken in ostalih pritličnih, zastekljenih površin, raje odločajo za rolete. So pa zunanje žaluzije mnogo primernejše, če jih uporabljamo tudi v vlogi zastiranja svetlobe in zagotavljanja intime. Tudi ne povsem zaprte namreč nudijo določeno pregrado za radovedne poglede, v primeru osončenosti, pa lahko preprosto uravnavamo, koliko svetlobe želimo v prostoru, česar z roletami ni mogoče doseči. Zunanje žaluzije omogočajo tudi, da se pod njih namesti komarnike, kar je sicer mogoče namestiti tudi pri roletah.

Konec koncev se odločitev najverjetneje zoža na vprašanje, ali si želite popolne zatemnitve ali pa želite zunanje senčilo, ki omogoča stopnjevito uravnavanje svetlobe, ki vstopa v vaš dom.  S pomočjo lamel je z zunanjimi žaluzijami namreč mogoče delno regulirati prehod svetlobe.

Kaj pa druge vrste zunanjih senčil?

Ker imajo zunanja senčila vse pomembnejšo vlogo na področju zagotavljanja maksimalne energetske učinkovitosti in izolacije objektov, ne preseneča, da se na tem segmentu proizvajalci ves čas trudijo razvijati nove izdelke in inovacije. Ena izmed takšnih inovacij so tudi nad okenske izolativne omarice, ki so običajno narejene iz stiroporja in se jih da na preprost način vstaviti nad okno. Ker je takšna izolativna omarica povsem skrita pod ometom, tudi ne vpliva na zunanjo podobo objekta. Nekateri strokovnjaki so prepričani, da takšna izolativna pregrada nudi maksimalno toplotno, zrakotesno in zvočno izolacijo objekta. Za tovrstna senčila se pri nas zaenkrat v največji meri odločajo lastniki pasivnih in nizkoenergijskih novogradenj, pri katerih je energetski vidik objekta eden izmed najpomembnejših.

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine