Izbira oken – katera izbrati in po kakšni ceni?

Ko izbiramo nova okna, se pogosto srečamo pred veliko dilemo, katera okna izbrati, koliko plačati zanje in na kaj vse moramo biti pozorni, da bomo s svojo izbiro zadovoljni. Okna namreč kupujemo za več let, zato je še kako pomembno, katera bomo izbrali. Okna namreč vplivajo na bivalno klimo in na nivo kvalitete življenja v vašem domu. Pri izbiri nas mora voditi preverjanje nekaterih lastnosti oken, ki nam povedo, za kako kvaliteten izdelek gre.

Katere so ključne lastnosti oken, ki jih mora poznati kupec?

 • Propustnost zraka (na pripirah)
 • Toplotna prehodnost (k) okna (zasteklitve in okvirja)
 • Vodotesnost
 • Odpornost okna (za mehanske obremenitve)
 • Vrsta zasteklitve (dvojna, trojna) in polnila (npr. inertni plin, zrak, itd.)
 • Prepustnost okna za vidno svetlobo
 • Zvočna izoliranost okna
 • Presevnost okna

Energetsko učinkovito okno je tisto, pri katerem je toplotna prehodnost celotnega okna manj kot 1,6 W/m2K ali tisto, pri katerem je toplotna prehodnost zasteklitve okna manjša od 1,4 W/m2K.

Poleg tehničnih lastnosti okna, se kupci soočamo še z izbiro materialov in izvedbami, v katerih so okna narejena. Ko izbiramo okvir, se lahko odločamo med lesenimi, plastičnimi, aluminijastimi okvirji ali pa lesenimi okvirji, ki so iz zunanje strani oblečeni v aluminij. Ne glede na to, za kateri material se boste odločili, pri nakupu prodajalca povprašajte o toplotni prehodnosti celotnega okna (torej tudi okvirja) in ne samo zasteklitve, saj je od tega odvisno, kako energetsko učinkovito bo okno. Poleg tega je mogoče na toplotno izolativnost oken vplivati tudi z izbiro primernih senčil.

Les, aluminij, plastika?

Glede dileme o materialu okvirja, je mnenj več. Nekateri prisegajo na les, drugi na aluminij, v resnici pa je tako, da ima vsak material svoje prednosti in tudi svoje pomanjkljivosti, pri čemer je odločitev konec koncev odvisna od tega, kaj vam je pri izbranem oknu najbolj pomembno.

 • Lesena okna: njihova največja prednost je gotovo majhna toplotna prehodnost in naravne lastnosti, ki odlikujejo ta naravni material. Po toplotni prehodnosti lesu sledi najprej plastika, nato pa še aluminij. Pri tem je treba priznati, da se toplotni prehodnosti lesa počasi že približujejo tudi plastična (PVC) okna, ki so narejena po tri ali pet komornem sistemu. Tako da samo na podlagi toplotne prehodnosti najbrž svoje odločitve ne boste mogli narediti. Največja pomanjkljivost lesa je gotovo vzdrževanje lesenih oken. Tukaj je vrstni red ravno obraten kot pri toplotni prednosti. Lesena okna so tako najbolj zahtevna, kar se tiče vzdrževanja, saj jih je treba relativno pogosto barvati. Prav tako lesena okna niso imun na različne oblike deformacij. Rešitev te težave so kombinirana okna les-aluminij, pri katerih je okno iz zunanje strani prevlečeno z aluminijem, ki je praktično neuničljiv, hkrati pa ohrani svoje pozitivne lastnosti na področju toplotne prehodnosti.
 • Okna iz aluminija (ALU okna): največja prednost aluminijastih oken je gotovo sam aluminij kot material. Gre za skorajda neuničljiv in maksimalno odporen material, ki ga je težko popraskati, ne zahteva posebnega vzdrževanja ali nege in se odlično obnese v raznolikih vremenskih pogojih. Žal so aluminijasta okna manj primerna, če si od okna želimo predvsem majhno toplotno prehodnost oziroma visoko stopnjo toplotne izolativnosti.
 • Plastična (PVC) okna: plastična okna so po svojih lastnostih nekako vmes med aluminijem in lesom. Tako se zaradi sistema več-komornih okvirjev že približujejo majhni toplotni prehodnosti, ki odlikuje lesena okna, po drugi strani pa so ta okna dokaj nezahtevna za nego in bistveno manj občutljiva od lesa. Kljub temu se pri PVC oknih lahko pojavlja zvijanje ali krivljenje, to pa nekateri proizvajalci že preprečujejo z dodatnimi kovinskimi ojačitvami v samem okvirju okna. Če se odločamo med plastičnimi in aluminijastimi okvirji, moramo pri ponudniku oken preveriti, ali so okvirji oken (votli deli okvirja) narejeni tako, da okvir zagotavlja manjšo toplotno prehodnost. Čeprav tega marsikateri kupec ne ve, so običajno ravno okvirji najbolj problematični, ko gre za zagotavljanje toplotne izolativnosti. V nasprotju z ustaljenim prepričanjem, zasteklitev oken namreč ni glavni krivec za toplotne izgube, saj so danes zasteklitve že tako napredovale in so tako kakovostne, da je glavna težava ravno okvir oziroma njegova izvedba. Če torej kupujete alu ali pvc okna, bodite posebej pozorni še na to, pri lesenih oknih pa so okvirji običajno manj problematični, ko gre za toplotno prehodnost.

Če okvir okna ni kvaliteten in prepušča veliko toplote, potem lahko, poleg toplotnih izgub, prihaja tudi do kondenzacije in celo plesni.

Na kaj pa je treba paziti pri izbiri zasteklitve okna?

Včasih so bila okna narejena tako, da so vanje vgradili klasični termopan. Gre za steklo brez plina. Danes so se standardi spremenili, zato je največ v uporabi termopan, polnjen z arganom. Ta namreč zagotavlja nizko toplotno prehodnost (1,1 W/m2K). Se pa na tržišču pojavljajo tudi izolacijska stekla, ki se lahko pohvalijo s toplotnimi prehodnostmi med 0,7 do 0,5 W/m2K. Steklo, ki bi se ga vgradilo brez plina, morda pride v poštev samo še v primeru notranjih prostorov ali pa pri stranskih objektih, pri katerih toplotna izolacija ni ključna. Pri PVC oknih se v zadnjih letih uporablja distančnike, ki so pogosto iz umetnih mas. Distančnike se uporablja zato, da bi se zagotovilo enakomerno temperaturo po celi površini stekla in da bi se zmanjšala toplotna prevodnost. Prav tako so distančniki namenjeni temi, da se zviša temperatura na notranji strani steklenega roba, s čimer se lahko izognemo kondenzaciji.

Kaj pa cena?

Cena se ne razlikuje samo glede na različne materiale, ampak tudi med posameznimi ponudniki oken. Pri tem načeloma še vedno velja, da so najcenejša PVC okna, najdražje pa kombinacije lesa in aluminija. Pri izbiri ne glejte le na ceno, ampak predvsem na to, kakšne so vaše potrebe in vaš stil življenja. Če ste npr. veliko na poti in vas ni veliko doma, potem si od oken najverjetneje želite predvsem čim manj zahtevnega vzdrževanja in lesena okna v tem primeru odpadejo. Če živite na področju, kjer je zima dolga in ostra, poletja pa vroča, potem bo za vas najverjetneje zelo pomembna toplotna izolativnost okna. Skratka, izberite okno tudi glede na to, kako živite.

Preberite si tudi o ukrepih za manjšo porabo energije in nižje položnice!

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine