Kopalnica – kako jo opremiti?

Kopalnica je prostor, v katerem vsak dan preživimo kar precej časa. Podobno kot pri opremljanju kuhinje, je tudi pri izbiri opreme za kopalnico potrebno paziti na to, da bo prostor opremljen čim bolj funkcionalno, hkrati pa mora biti kopalnica tudi lepa na oko. Kopalnico uporablja vsa družina, zato je pri načrtovanju opreme to potrebno upoštevati. Posamezni elementi kopalnice morajo biti čim bolj priročni za uporabo, pomemben faktor pa je tudi to, da je kopalniško opremo po uporabi enostavno čistiti. Če imamo majhne otroke ali celo dojenčka, potem je na primer bolje izbrati kad, saj si na ta način močno olajšamo kopanje naših najmlajših. Smiselno je izbrati tudi umivalnik večjih dimenzij, s čimer poskrbimo, da pri umivanju rok vode ne poškropimo okoli umivalnika. Predstavljamo vam, na kaj vse paziti pri opremi kopalnice in kako jo torej opremiti, da bomo z njo v polnosti zadovoljni!

Velikost

Večina kopalnic je kompaktnih in manjših dimenzij, zato je pravilno načrtovanje posameznih kopalniških elementov še toliko bolj pomembno. V kolikor razpolagate z večjim prostorom, si lahko omislite tudi večje in razkošnejše kopalniške elemente, na primer samostoječo kad ali veliko masažno tuš kabino, prav tako se v večjih kopalnicah lahko poleg običajne wc školjke namesti še pisuar, dvojni umivalnik, itd. Manjše kopalnice zahtevajo večjo pozornost pri postavitvi, prav tako se je v takih primerih bolje odločati za funkcionalne in manjše kose kopalniškega pohištva (tuš namesto kadi, postavitev sušilnega stroja nad pralni stroj, enojen umivalnik, itd.).

Postavitev – izris kopalnice

Preden se lotite obnove ali opremljanja kopalnice se je smiselno odpraviti v katerega izmed salonov s kopalniško opremo in naročiti izris kopalnice. Običajno so takšni izrisi kopalnice brezplačni, v kolikor pri istem prodajalcu kupite kopalniško opremo. Izris kopalnice vsebuje vse kopalniške elemente, ki bi jih želeli imeti, prav tako se iz izrisa vidi keramika (keramične ploščice). Tako se lahko na podlagi izrisa odločite, ali je neka barvna kombinacija primerna, ali bo kopalniško pohištvo v kopalnici ustrezno razporejeno, ali bo kopalnica s pohištvom preveč zasičena ali pa bi bilo bolje kakšen kos pohištva še dodati. Brez izrisa kopalnice si zelo težko predstavljamo končni izdelek in glede na to, da je opremljanje kopalnice velik stroške, je izris vsekakor smiselna poteza.

Izbira kopalniške opreme

Pri izbiri kopalniške opreme je smiselno izbrati kose, ki so lepi in priročni hkrati. Če se odločimo za običajne umivalnike, ki so vgrajeni v kopalniško omarico, potem je pomembno samo to, da je umivalnik dovolj velik za brezskrbno umivanje rok. V kolikor izbiramo nadpultni umivalnik (skledo), je potrebno paziti, da je dovolj velikega premera, da pri umivanju rok ne poškropimo cele kopalnice. Prav tako je pri takih umivalnikih pomembno, da je pod njimi nameščen kamen ali impregniran material (npr.les), da vodne kapljice ne uničijo pulta.

Mnogi kolebajo, ali bi se odločili za tuš kabino ali kad. Na splošno se je za kad smiselno odločiti v primerih, ko imamo v kopalnici dovolj prostora, nekateri se zanjo odločijo tudi zaradi kopanja majhnih otrok. Tuš kabina je prostorsko racionalnejša izbira in enostavnejša za čiščenje. Mnogi, ki se odločijo za kad, pozneje pogosto ugotovljajo, da je ne uporabljajo toliko, kolikor so mislili, da jo bodo. Pred odločitvijo za kad zato dobro premislite, ali jo boste zares uporabljali. V nasprotnem primeru vam ta del kopalniške opreme namreč zasede preveč prostora. Precej priljubljena izbira so danes tudi grajeni tuši, pri katerih se steklena vrata tuš kabine namestijo neposredno na talne ploščice, odtok pa je speljan skozi kaneleto. Pri izbiri steklenih vrat tuš kabine bodite pozorni na to, ali izberete motno ali prozorno steklo. Pri  prozornem steklu je velik minus namreč vodni kamen, ki ostaja na površini stekla in je močno viden, če steklenih vrat po vsakem tuširanju ne obrišemo. Pri motnem steklu vodni kamen ni tako močno viden, zato je čiščenje enostavnejše.

Pri wc školjkah so danes najboljša izbira podometni splakovalniki, ki povrh vsega zavzamejo tudi najmanj prostora. Pri izbiri podometnega splakovalnika je pametno plačati nekoliko več in izbrati kvaliteten splakovalnik, ki se vam ne bo kvaril, saj je vsakršno popravilo pri podometnem splakovalniko bolj zakomplicirano.

Izbira keramike

Pri izbiri keramičnih ploščic je meja pravzaprav nebo. Mogoče je izbirati med najrazličnejšimi talnimi in stenskimi ploščicami, pri čemer pazite, da pri majhnih kopalnicah izbirate svetlejše tone, ki kopalnico vizualno povečajo. Večje kopalnice omogočajo več barvne svobode in tudi izbiro bolj živih barv. Toda pri izbiri močnih barv nikar ne pozabite, da se ljudje močnih in živih odtenkov hitreje naveličamo, kopalnice pa ne opremljate za kratek čas. Za tla so izjemno priljubljene ploščice, ki imitirajo les, tako da imate ob pogledu na tla kopalnice občutek, da stojite na parketu. Večina izbere večje dimenzije ploščic, pravokotnih oblik. Mogoče je izbrati celo ploščice, iz katerih se sestavi določena podoba oziroma vzorec in celo 3D keramične ploščice.

Nova kopalnica – koliko vas bo stala?

Kopalnice predstavlja precejšen finančni vložek, sploh če v ceno štejemo tudi obnovo vseh vodovodnih cevi in elektroinštalacij. Cena celotne obnove tako z lahkoto znaša med 4.000 in 5.000 evrov, v kolikor pa se odločite še za kakšne ekskluzivne dodatke ali elemente, lahko znesek hitro naraste.

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine