Lotite se pomladanskega čiščenja!

S prihodom pomladi se marsikdo med nami loti tudi spomladanskega čiščenja. Skozi zimo se v marsikateremu stanovanju nabere veliko navlake, krame, nepotrebnih pripomočkov, itd., zato je pred prihodom pomladi temeljito čiščenje vašega doma več kot dobrodošlo. Ker je za to, kako učinkovito in kako hitro se bomo znebili nepotrebnih stvari pomembno, da se čiščenja lotimo na pravi način, smo za vas zbrali nekaj uporabnih nasvetov in trikov za uspešno spomladansko čiščenje!

#1. Lotite se vsakega prostora posebej

Spomladansko čiščenje naj bi bilo kar se da temeljito in celovito. To pa seveda pomeni, da vam vsega najverjetneje ne bo uspelo pospraviti v samo enem popoldnevu ali dnevu. Ker je lahko marsikatero opravilo čiščenja tudi zamudno (pomislite samo na čiščenje fug v kopalnici), je smiselno, da se pri pospravljanju lotite vsakega prostora posebej. Najbolje je začeti kar pri spalnicah, kjer posebno pozornost namenite sortiranju oblek v omarah, za katere veste, da jih več ne potrebujete. Pri pospravljanju ne pozabite na zgornje police omar in na druga nevidna mesta, ki so običajno najbolj zaprašena. Po spalnicah naj pridejo na vrsto dnevni prostori, pri čemer si več časa vzemite za kuhinjo, ki jo uporabljamo vsak dan in je najbolj na udaru, ko gre za razne packe in umazanijo. Nazadnje se lotite še shrambe in predsobe – to sta navadno dva prostora, v katerih nakopičimo največ nepotrebne krame.

#2. Sortirajte predmete in obleke

Že med samim pospravljanjem za sproti razvrščajte predmete in obleke. Pri tem obdržite le tiste stvari, ki jih potrebujete ali imajo za vas čustveno oz. spominsko vrednost. Osvobodite se vsega kiča, nepotrebne navlake in stvari, ki ste jih v shrambo shranili samo zato, ker vam utegnejo nekega dne priti prav. Pri sortiranju oblek se je smiselno držati pravila, da izločimo vsa tista oblačila, ki jih nismo nosili že sezono ali dveh. Pri tem preglejte in se odločite, katere boste prodali ali podarili ter katere niso več primerne za uporabo. Oblačila, ki so strgana ali preveč sprana, razvlečena, lahko razrežete na manjše krpe, ki lahko pridejo prav pri čiščenju. Podobno lahko storite tudi s predmeti, ki jih več ne uporabljate. Če veste, da bi komu kakšna stvar nemara prišla prav, jo podarite, sicer pa lahko ohranjene stvari podarite tudi kakšni humanitarni organizaciji. Kar nima več uporabne vrednosti, je zlomljeno ali drugače pokvarjeno, ločite in reciklirajte v smeti. Smeti sproti odvažajte na smetišče, sicer zna kak zavržen kos po zaslugi drugih družinskih članov hitro priromati nazaj v vaš dom.

#3. Skrivnost je v dobri organizaciji

Ko se lotimo temeljitega spomladanskega čiščenja, lahko hitro ugotovimo, da bo na policah in v predalih hitro spet nastal nered, če stvari, ki jih bomo obdržali, ne bomo smiselno organizirali. V omari z oblačili to pomeni, da v sprednje vrste pomaknete tiste kose oblačil, ki jih boste v prihajajočem letnem času največ uporabljali, v ozadje pa potisnite topla zimska oblačila. V kuhinji stvari razvrščajte predvsem po namembnosti. Na nižje police in v predale, ki so najbolj pri roki, postavljajte stvari, ki so pogosteje v uporabi. Višje police in težje dostopni predeli pa so primerni za shranjevanje pripomočkov in pribora, katerega uporabljate redkeje. Dobra organizacija pomeni tudi to, da vemo, katere stvari uporabljamo samo enkrat ali dvakrat na leto – takšne stvari je najbolje umakniti in pospraviti v shrambo ali klet. Dokumente shranite v fascikle in mape, za drobnarije pa so kot nalašč košare in dekorativne škatle. Police opremite po načelu več je manj in z dekorativnimi predmeti nikar ne pretiravajte.

#4. Pospravljajte tudi sproti

Spomladanskega čiščenja se običajno lotimo enkrat na leto, vmes pa se lahko šara in nepotrebni predmeti hitro nabirajo in povsem zasedejo naš bivalni prostor. S tem stanovanja ali hiše postanejo prenatrpane in neudobne za življenje. Da bi bili prostoru sveži in napolnjeni z energijo, je potrebno v njih najprej narediti prostor. Zato je smiselno, da stvari enkrat na teden ali na mesec sortiramo tudi sproti. Na ta način stare časopise, otroške risbice, lego kocke pod kavčem, poslovne vizitke ali reklame sortiramo sproti, pri spomladanskemu čiščenju pa si prihranimo obilo časa in energije.

#5. Od večjega k manjšemu

Spomladansko čiščenje bo mnogo bolj prijetno in učinkovito, če se ga boste lotili tako, da boste najprej očistili večje stvari, nato pa prešli na manjše predmete. Tako se je npr. smiselno najprej lotiti čiščenja oken, brisanja omar, notranjih vrat, preoblačenja postelje, sesanja, itd., nato pa nadaljevati s postavljanjem dekorativnih predmetov ali razvrščanja knjig. Na ta način bo namreč učinek vašega dela viden hitreje, vam pa bo to gotovo vlilo potrebno motivacijo in energijo, da boste z delom nadaljevali še bolj zagnano.

Tako, zdaj pa veselo na delo!

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine