Miti o prezračevalnih sistemih z rekuperacijo zraka

Za kakovost zraka v notranjih prostorih, kjer so koncentracije onesnaževalcev zraka pogosto višje kot na prostem, želi poskrbeti vedno več gospodinjstev. Trije najpogostejši razlogi za to so, zavedanje, da v zaprtih prostorih preživimo največ časa, vpliv onesnaževalcev notranjega zraka na zdravje in splošno počutje ter energetska učinkovitost. Z vgradnjo lokalnih prezračevalnih sistemov z rekuperacijo zraka, ki so namenjeni konstantnemu in enakomernemu prezračevanju prostorov v hišah, stanovanjih in tudi večjih stavbah, uredimo vse omenjene razloge. Kljub pozitivnim učinkom prezračevalnih sistemov nekatera gospodinjstva še vedno oklevajo z vgradnjo, zaradi nekaterih zmotnih prepričanj in mitih o prisilnem prezračevanju. 

Prezračevanje z rekuperatorji zraka 

Prezračevanju z rekuperatorji zraka se pogosto reče še prisilno prezračevanje, ki v primerjavi z mehanskim prezračevanjem z odpiranjem oken, nudi bolj učinkovito prezračevanje in odzračevanje notranjih prostorov. Čeprav sta oba načina lahko učinkovita, smo pri zračenju z odpiranjem oken premalo dosledni in zračimo šele takrat, ko so koncentracije onesnaževalcev notranjih prostorov že visoke in za prekratek čas. Zato je prisilno prezračevanje izredno priporočljivo, saj za kakovost zraka skrbi neprekinjeno in vse dni v letu. Ker je trend vgradnje lokalnih rekuperatorjev zraka prisoten šele dobro desetletje, se pojavljajo nekatere nejasnosti in dvomi o njegovem načinu delovanja. Največ vprašanj je glede prepovedi odpiranja oken, glasnosti rekuperatorja, dvigovanja prahu, povzročanja prepiha in porabe električne energije. 

Miti o prezračevanju z lokalnimi rekuperatorji zraka 

V prostorih, kjer je vgrajen rekuperator zraka prezračevanje z odpiranjem oken ni potrebno, vsekakor pa ni prepovedano. Nasprotno, če želite stik z zunanjo okolico in prezračiti z odpiranjem oken, to lahko storite. Pri tem pa se morate zavedati, da na ta način v notranje prostore spuščate zrak s previsoko ali prenizko temperaturo, cvetni prah, mrčes in tudi hrup iz okolice. Lokalne rekuperatorje zraka blagovne znamke SIKU odlikujejo močni in tihi motorji, ki so zaradi te pomembne lastnosti primerni tudi za spalnice in otroške sobe. V primerjavi s hrupom v urbanih okoljih, ki ga z odpiranjem oken spuščamo v notranje prostore, bi lahko rekli, da lokalni rekuperatorji delujejo brezglasno ali z minimalno slišnostjo delovanja. 

Rekuperatorji porabijo malo električne energije 

Največja zmota o lokalnih rekuperatorjih zraka je, da porabijo veliko električne energije. Če primerjamo porabo električne energije rekuperatorja s porabo električne energije televizije, ugotovimo, da lokalni rekuperator zraka porabi pol manj električne energije kot televizija. Poleg nizke porabe elektrike so nižji tudi stroški ogrevanja zaradi majhnih toplotnih izgub. Nekateri še zmotno mislijo, da uporaba prisilnega prezračevanja povzroča prepih, kar ne drži, saj pretok izmenjave zrake poteka nadzorovano. Način delovanja rekuperatorja prav tako ne dviguje hišnega prahu, ravno obratno, vgrajeni filtri skrbijo za najvišjo kakovost zraka. 

Lepota je v zraku 

V podjetju Airabela, ki je uvoznik in distributer znamke SIKU, se zavedajo, da je konkretna predstava o prezračevalnih sistemih in videzu posameznih modelov za uporabnika zelo pomembna. V dogovoru z njihovimi strokovnjaki lahko izberite primerno prezračevalno napravo za svoj prostor in si zagotovite maksimalno bivalno udobje.

Naročnik: Airabela d.o.o.
T: 080 88 50 
N: Šmartinska 58 A, 1000 Ljubljana 

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine