Najlepši vrtovi na svetu

Na svetu se nahaja nekaj čarobnih botaničnih vrtov, ki slovijo po svoji izjemni obliki, urejenosti, razporeditvi, velikosti, biotski pestrosti in še marsičem. Mnogi botanični vrtovi so tekom let postali tudi priljubljene turistične destinacije, za marsikoga pa so ti vrtovi tudi odličen vir inspiracije, kako oblikovati svoj domač vrt. Poglejmo si, kateri so najlepši vrtovi na svetu!

Najlepši vrtovi

Vrt kozmičnih špekulacij (The Garden of Cosmic Speculation) na Škotskem je le eden izmed izjemnih vrtov, po katerih slovi ta dežela. Vrt je oblikovan postomodernistično, namenjen pa je raziskovanju osnovnih vprašanj o kozmosu. Vrt je sestavljen iz črnih lukenj, fraktalov, aluminijastih skulptur, itd. Odveč je poudariti, da ne gre za običajen vrt, ampak je arhitekt Charles Jencks zasnoval vrt, kjer je cvetlične gredice nadomestila znanost.

Botanični vrt v Padovi, Italija (Orto Botanico di Padova) predstavlja najstarejši botanični vrt v Evropi. Vrt je nastal leta 1545, njegov prvotni namen pa je bilo gojenje zdravilnih rastlin. V vrtu so do danes ohranili prvotno arhitekturno zasnovo. Vrt je okrogle oblike, v notranjosti pa je razdeljen na kvadrate. Vsak izmed kvadratov je zasajen tematsko.

Dvorec Villandry, Francija se nahaja ob reki Loari in je del Unescove svetovne kulturne dediščine. Po mnenju mnogih poznavalcev gre za enega izmed najlepših vrtov na svetu. Organski vrtovi se nahajajo na 4 terasah (sončni vrt, vodni vrt z lipami, vrt ljubezni s skulpturami in okrasni zelenjavni vrt).

Kraljevi vrtovi Kew v Londonu (Royal Botanic Gardens) predstavljajo najbolj pomembno rastlinsko zbirko na svetu. V vrtu se nahaja preko 30.000 rastlinskih vrst iz vsega sveta. Vrtovi so znani po sprehajališču skozi krošnje (200 m krožna pot na 18 m višine). Tudi vrtovi Kew so del Unescove svetovne kulturne dediščine.

Peterhof, St. Petersburg, Rusija leži ob obali Finskega zaliva in je znan tudi pod imenom ruski Versailles. V vrtu se nahaja 180 fontan raznolikih oblik, vrt pa je dal zgraditi Peter Veliki. Peterhof je izjemno priljubljen med turisti, saj ga med majem in septembrom obišče več deset tisoč turistov.

Versailles, Francija je gotovo najbolj znan in znamenit svetovni vrt. Po naročilu sončnega kralja Ludvika XIV. so vrtovi v Versaillesu nastali v drugi polovici 16. stoletja. Vrtovi se raztezajo na 800 ha v bližini Pariza. V vrtu je posejanih okoli 200.000 dreves in postavljenih 50 fontan.

Singapurski vrtovi so ena izmed največjih znamenitosti Singapurja. Med najbolj obiskanimi sta Singapur Botanic Gardens in Gardens By the Bay. Botanični vrt Singapur Botanic Gardens se ponaša s preko 10.000 rastlinskih vrst, koščkom deževnega gozda in enim izmed prvih umetnih jezer. Vrtovi v zalivih (Gardens by the Bay) pa se raztezajo na 101 ha v samem središču Singapurja, v zalivu Marina Bay. Med seboj ti vrtovi povezujejo tri zalive in so izraz vrtne umetnosti.

Vrtovi palače Alhambra v Španiji se nahajajo ob srednjeveškem dvorcu Alhambra, ki pomeni najveličastnejšo znamenitost Granade. Vrtovi ob dvorcu so izjemno ohranjeni in so izraz izjemne islamske vrtne umetnosti.

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine