Kakšna je prava notranja oprema za vaš dom?

Notranja oprema še zdaleč niso samo kosi pohištva, ki jih razpostavimo po prostoru. Pohištvo, ki ga izberemo, je tisto, ki nek prostor lahko spremeni v dom ali pa ne. S svojo izbiro notranje opreme nekemu prostoru vtisnemo svoj pečat in ga spremenimo v prijetno domače gnezdece. Dom ne nastane sam po sebi, ampak je od ljudi, ki v njem bivajo odvisno, ali mu bodo znali vdihniti življenje ali pa bo ostal samo prostor, kjer se biva. Izbira notranje opreme in postavitev pohištva v določenem prostoru je vselej povezano z čustvi. Dober okus za dizajn je težko razumsko razložiti in opredeliti, saj človek dober dizajn in arhitekturo vselej prepozna s svojim srcem, torej s čustvi. Pri izbiri notranje opreme pa ni pomemben samo lep videz, ampak mora biti pohištvo še funkcionalno in izdelano s pomislekom na okolje (okolju prijazno pohištvo).

Kje iskati ideje in navdih za opremljanje doma?

Ljudje smo povečini vizualna bitja, zato pohištvo najlažje izberemo na podlagi videnega. Foto predlogi in ideje notranjega opremljanja prostorov na spletu ali v raznolikih revijah za notranje in zunanje oblikovanje so tako lahko zelo koristen vir navdiha za opremljanje lastnega doma. To je tudi edini način, da ugotovite, za kakšen stil se boste pri opremljanju odločili (moderen, sodoben, tradicionalen, retro, mešanica starega in novega, itd.). Pomagamo si lahko tudi z nekaterimi spletnimi orodji, ki omogočajo, da si sami izrišemo in načrtujemo notranji ambient. To je zlasti pomembno storiti, ko imamo na voljo tesno omejen proračun, da za opremljanje na koncu ne porabimo več sredstev kot jih imamo na razpolago. Prav tako je izris prostora in notranje opreme edino zagotovilo, da ne kupujemo nepotrebnih kosov pohištva, ki jih kasneje ne bomo mogli uporabiti. Prav tako je načrtovanje prej cenejše kakor popravljanje/spreminjanje kasneje.

Ali za opremljanje izbrati notranjega oblikovalca/arhitekta?

Včasih se navadni smrtniki srečamo z prenovo, ki je prezahtevna za nas. Pri specifičnih dimenzijah in prostorskih zahtevah določenih prostorov preprosto ne najdemo zadovoljivih rešitev in v tem primeru je odločitev za notranjega oblikovalca gotovo prava poteza. Sicer boste za njegove usluge morali plačati, toda po drugi strani boste z njegovimi idejami in predlogi za ureditev prostorov na dolgi rok prihranili (tako dragocen prostor kakor denar). Prav tako ste z arhitektom ali notranjim oblikovalcem lahko brez skrbi, da prostor na koncu ne bi deloval usklajeno in celovito. Ena izmed največjih in najpogostejših težav pri notranjem opremljanju je ravno to, da kose pohištva kupujemo posamezno, kar na koncu pomeni stilsko neusklajene prostore.

Katere materiale izbrati v določenem prostoru?

V kopalnici gotovo ne izberimo iverala, ki se lahko napoji z vlago, ampak je najboljši material keramika. Te pa ni pametno uporabiti pri opremljanju spalnice in otroške sobe, saj je keramika zelo hladna, otroci pa se pri igri zadržujejo predvsem na tleh. V otroški sobi je najbolje uporabiti tople materiale – les in tekstil. Nasploh se notranja oprema vse bolj usmerja k naravnim materialom, ki niso le lepi, ampak tudi vzdržljivi in kvalitetni. Če želite topel občutek doma, potem naj prevladuje les, v kolikor pa želite doseči minimalističen učinek, je potrebno v prostor vnesti tudi kovino.

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine