Kakšen ogrevalni sistem izbrati?

Pri novogradnjah ali pri prenovah starejših objektov je ena izmed temeljnih dilem, kakšen ogrevalni sistem izbrati, da bo ogrevanje energetsko varčno, izkoristek ogrevanja pa optimalen. Predstavljamo vam različne načine ogrevanja  in njihove glavne značilnosti!

Toplotne črpalke (zrak-voda, zemlja-voda, voda-voda)

zrak-voda za ogrevanje izkorišča zrak iz okolice in predstavlja najcenejši način ogrevanja s TČ. To obliko TČ je mogoče izkoristiti tudi za hlajenje, slabost pa je slabši izkoristek in glasno delovanje pri nižjih temperaturah. Letni stroški ogrevanja  TČ zrak-voda znesejo okoli 850 evrov, višina investicije pa 12.000 eur.

TČ zemlja-voda za ogrevanje izkorišča toploto zemlje. Prednost te črpalke je dober izkoristek, dolga življenjska doba (saj se nahaja pod zemljo) in tiho delovanje. Slabosti so, da je zanjo potrebnega veliko prostora, zemlja mora biti vlažna, tla, kjer je položen kolektor, pa ne smejo biti zabetonirana ali asfaltirana. Letni strošek ogrevanja je okoli 650 evrov, začetna investicija pa 17.000 evrov.

TČ voda-voda za ogrevanja izkorišča toploto podtalnice. Prednosti so, da je temperatura podtalnice stalna, toplotna moč take TČ pa velika. Pri delovanju tudi ni izpustov CO2. Slabosti so povezane s stroški (visok strošek vrtine), prav tako ni vsak prostor primeren za namestitev take TČ. Letno vas taka TČ stane 750 evrov, začetna investicija pa je okoli 15.000 evrov.

Kurilno olje

Tak način ogrevanja je enostaven za uporabo, z njim pa se greje vodo za ogrevanje in sanitarno vodo. Slabost takega ogrevanja je količina CO2, ki je pri tem najvišja in veliko prostora, potrebnega za cisterno in kurilnico. Kurilno olje velja za enega izmed najdražjih energentov, čigar cena se ves čas spreminja. Povrh vsega je ogrevalni izkoristek kurilnega olja razmeroma slab. Letno vas takšno ogrevanje stane okoli  2.300 evrov, višina investicije pa je okoli 10.000 evrov.

Plin

Za ogrevanje s plinom se uporablja zemeljski plin ali utekočinjen naftni plin. Za ogrevanje je potreben kondenzacijski plinski kotel. Prednosti tega načina ogrevanja je stabilna cena, čist vir energije ter enostavno vzdrževanje in dober izkoristek. Slabosti so, da je utekočinjen naftni plin najdražji energent, prav tako smo pri plinu odvisni od uvoza. Ogrevanje s plinom nas tako na letni ravni stane med 1.500 in 2.500 evri, začetna investicija pa je od 8.500 do 9.500 eur.

Drva

Drva so cenovno izredno konkurenčno gorivo, ki imajo z dobrim kotlom izjemen izkoristek. Kupiti jih je mogoče razrezane v dolžinah 25, 33 ali 50 cm. Drve dolgo gorijo, njihova slabost pa je, da gre za neavtomatizirano ogrevanje – to pomeni, da je za ogrevanje potreben človek in redno nalaganje drv. Če se priprave lotimo sami, je to fizično težko in tudi zamudno delo. Prav tako je slabost tudi to, da je za drva potrebnega veliko prostora (skladiščenje). Na leto vas ogrevanje z drvi stane samo okoli 350 evrov, začetna investicija pa okoli 13.000 evrov.

Sekanci

So primerni za velike porabnike in pomenijo najnižji strošek ogrevanja. Prednost je tudi to, da je pri sekancih mogoče popolnoma avtomatizirano ogrevanje. Slabost je visok strošek začetne investicije (cca. 16.000), za sekance in obratovalne naprave pa je potrebnega tudi veliko prostora. Letni strošek takega ogrevanja je okoli 500 eur.

Peleti

Peleti so valjaste oblike in narejeni iz čistega lesa (bukve ali smreke). Prednosti so, da imamo možnost nadzora ogrevanja na daljavo in možnost avtomatiziranega ogrevanja. Peleti pomenijo tudi najvišjo kurilno vrednost biomase. Slabosti so, da se na trgu pojavlja veliko različnih kakovosti pelet, mnoge med njimi so tudi sumljive. Prav tako je zahtevno njihovo skladiščenje, saj jih je mogoče hraniti samo v zares suhih prostorih. Letni stroške ogrevanja s peleti je okoli 750 eur, začetna investicija pa okoli 12.000 evrov.

Briketi

Namenjeni so za uporabo v centralni peči ali v kaminu. V primerjavi z drvi imajo višjo kurilno vrednost, za njimi pa ostane manj pepela. Z njimi je tudi manj dela kakor z drvmi. Slabosti so, da so briketi dokaj dragi in zahtevni za skladiščenje (izključno na suhem). Na leto takšno ogrevanje stane okoli 500 evrov, začetna investicija pa je okoli 13.000 eur.

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine