Ideje za vaš dom: kako z okrasnimi blazinami popestriti prostor?

Okrasne blazine niso namenjene samo temu, da so brez posebne stilske vrednosti položene na sedežno garnituro, na njih pa se nato počasi nabira prah. Okrasne blazine so v preteklosti pogosto pomenile predvsem to, danes pa se notranji oblikovalci vse bolj zavedajo, da lahko z njimi spremenimo bivanjski prostor, ga poživimo in razbijemo njegovo monotonost. Običajno ob prenavljanju notranjosti svojega doma pomislimo na drage finančne projekte in velike količine prahu, zato misel na spremembe bivalnih prostorov pogosto prehitro opustimo. Navadno tako spregledamo, da je mogoče prostor spremeniti na bolje že zgolj z manjšimi lepotnimi popravki, ki lahko dajo podoben končni učinek kakor obsežnejše in bolj prašne notranje prenove. Z okrasnimi blazinami lahko tako nadomestimo drag in naporen projekt prenove ter izboljšamo izgled in počutje v notranjosti našega doma.

Okrasne blazine – dekorativni element

Okrasne blazine so torej pomemben dekorativni element, zato ni treba, da se sprijaznimo z vselej enakimi barvami, vzorci, teksturami in oblikami blazin. Gre za cenejši način dekoriranja prostorov, pri čemer je mogoče notranjost vašega doma z okrasnimi blazinami preoblačiti kot se na primer v naravi menjajo letni časi. Sezonske okrasne blazine so poceni način, da vaši prostori izgledajo vselej sveže in drugače. Tako se nikoli ne naveličate barv ali motivov, prostori pa z novimi barvami pridobijo tudi novo energijo. Nekateri, ki so tega dovolj vešči, se lahko oblikovanja prevlek za okrasne blazine lotijo kar sami, sicer pa je mogoče izbirati med raznolikimi barvami, oblikami, vzorci, teksturami blazin. Pri izbiri prave prevleke je pomembno, da je prijetna na dotik in oko.

Za kaj vse uporabiti dekorativne okrasne blazine?

Okrasne blazine so v prvi vrsti namenjene za dekoracijo. Z njimi torej polepšamo sedežno garnituro ali vzglavje postelje. Z okrasnimi blazinami lahko lepo popestrimo tudi star naslonjač in ga tako za malo denarja »preoblečemo« v novo podobo. Z blazinami lahko obložimo tudi klop za sedenje, s čimer je ne naredimo samo lepše, temveč tudi udobnejšo. Čeprav jih v prvi vrsti uporabljamo za dekoracijo, pa so okrasne blazine tudi zelo praktične. Z njimi si lahko naredimo udobnejši spanec in v svojo posteljo poleg udobja prinesemo še svežino novih barv in vzorcev. Zelo priročne so tudi za podpiranje hrbta, glave ali nog pri gledanju televizije, popoldanskem dremežu ali pri branju knjig. Mnogi z njimi opremijo tudi prostore, ki so namenjeni za sproščanje, na primer terase, zimske vrtove, bralne kotičke. Okrasne blazine skratka sodijo povsod tam, kjer nam je lepo, udobno in kjer se počutimo sproščene ter doma.

Okrasne blazine pa lahko uporabimo tudi v tistih prostorih, kjer manjka energičnosti in motivacije – npr. v prostorih za učenje ali delo, v pisarni, ipd. Z njimi namreč v prostor vnesemo košček sebe, blazine pa bivanje v prostoru naredijo prijetnejše. Uporaba okrasnih blazin je torej neomejena. Izven doma jih lahko uporabljamo tudi na potovanju, tako da z njimi ustvarjamo pomembno podporo glavi (vratu) ali pa ledvenemu predelu hrbtenice (na letalih, vlakih, ipd.). Okrasne blazine torej ustvarjajo prijeten ambient, pogosto pa so tudi tako udobne in priročne, da si življenja brez njih preprosto ne znamo predstavljati.

Ko se jih naveličate…

… jih preprosto zamenjate – prevleke za okrasne blazine namreč. Najboljše pri okrasnih blazinah je torej možnost, da jih spreminjamo glede na naše počutje, letni čas, slog, vreme, modne trende, itd. Ker je menjava prevleke okrasne blazine tako enostavna, jih z lahkoto prilagajamo tudi preostali notranji opremi. Okrasne blazine je skratka enostavno umestiti v vsak prostor, z njimi pa naredimo vidno in občutno spremembo. Izbira okrasnih blazin je prepuščena posameznikovim željam, običajno pa notranji opremljevalci svetujejo, da barve in vzorce blazin prilagajamo ostalemu pohištvu in jih skušamo barvno uskladiti z njim. Z okrasnimi blazinami lahko tako svoj dom spremenimo v kraj, kjer se počutimo najlepše.

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine