Otroška soba – kako jo opremiti?

Otroška soba naj bi otroku predstavlja lasten prostor, v katerem se počuti varno. Pri opremljanju otroške sobe naj starši zato prisluhnejo tudi svojim otrokom in jim pustijo, da pri opremljanju sodelujejo s svojimi željami in predlogi. Seveda se pohištvo in njegova namembnost skozi odraščanje otroka spreminja, zato vam predstavljamo nekaj nasvetov, kako izbrati čim bolj funkcionalno in uporabno pohištvo, ki bo otroku dobro služilo tudi, ko se bo iz malčka prelevil v šolarja in kasneje v mladostnika.

Otroška soba za malčka – dojenčka

Otroška soba za dojenčka se v pohištvu razlikuje od sobe za starejšega otroka. Mnogi starši zato otroško sobo opremljajo šele, ko otrok zapusti njihovo spalnico in se iz otroške posteljice prestavi v običajno posteljo. V kolikor otrok spi v svoji sobici že kot dojenček, mora ta vsebovati priročno previjalno mizo, komodo za shranjevanje oblačil s čim več predali, posteljico ali zibelko za spanje in škatlo (košaro, vrečo) za shranjevanje igrač. Drugega v otroški sobi za dojenčka ne potrebujemo. V kolikor dojenček spi v posteljici v spalnici staršev, si mnogi previjalno mizo začasno omislijo kar v spalnici in otroške sobe niti ne opremljajo, dokler otrok ne odraste in začne spati sam.

Prostor za igro in shranjevanje igrač

Ko malček potrebuje lastno sobo, jo v veliki meri povezujejo s prijetnim prostorom za igro. Igra je izjemnega pomena za zdrav razvoj otroka, prav tako lasten prostor za igro krepi otrokovo samostojnost. Pri mlajših otrocih je dovolj igralna podloga na sredini sobice in prenosna košara ali škatla za igrače. Ko otrok odrašča, potrebuje tudi več prostora za igro. Smiselno je, da igralni prostor (kotiček) zaseda največ polovico sobe. Shranjevanje igrač mora biti enostavno in varno, zelo priročni so predali pod posteljo in spodnji predali omare. Obstajajo tudi viseče mreže, ki ne zavzemajo prostora za igro in v katere je mogoče pospraviti tiste igrače, s katerimi se otrok ne igra vsak dan. Za shranjevanje knjig je dobra rešitev nizek prenosni regal na kolesih, ki ga otrok lahko prevaža po stanovanju ali hiši.

Spanje in postelja

Ko dojenček, kasneje malček, preraste otroško posteljo, ga prestavimo v posteljo, običajno široko 90 cm. Na takšno otroško posteljo se običajno namesti še varovalo, da otrok ne pade iz nje. Pri izbiri barve postelje in pohištva je dobro upoštevati dejstvo, da bo otrok posteljo in drugo pohištvo uporabljal tudi kot mladostnik, zato se je smiselno ogibati barv, ki mladostnikom kasneje niso več všeč (npr. princeskasto roza za punce, pohištvo z motivi otroških risanih junakov, ipd.). V kolikor želite prostor optimalno izkoristiti, se je smiselno odločiti tudi za širok predal pod posteljo za shranjevanje ali za dodatno ležišče. Stranske robove postelje in drugega pohištva lahko prekrijemo z zaščitnimi elementi in tako poskrbimo za optimalno varnost.

Shranjevanje otroške garderobe

Pri shranjevanju garderobe je potrebno izbrati nižje garderobne omare, ki jih bo otrok z lahkoto dosegel in uporabljal. Pri taki izbiri lahko otroka navajamo tudi na samostojno pospravljanje omare. Prav tako lahko na nizko omaro namestimo okrasne, dekorativne elemente ali pospravimo knjige. Omara naj ima nekaj predalov, veliko polic in prostor za obešalnike.

Pisalna miza

Ko otroci vstopijo v šolo, potrebujejo tudi svojo pisalno mizo. Mnogo staršev se zanjo odloči že, ko opremljajo sobo predšolskega otroka, saj jo ta lahko uporablja za risanje, barvanje in ustvarjanje. Ko otrok vstopi v šolo, tako že ima pisalno mizo. Miza naj bo dovolj velika in postavljena ob okno, da ima otrok zagotovljene dovolj svetlobe. Dobra izbira so tudi stolčki, v notranjost katerih lahko pospravimo barvice, slikanice, pobarvanke, ipd. Nekatere otroške sobe so narejene tako, da lahko starši sami ob vstopu otroka v šolo otroške regale (garniture) spremenijo v pisalno mizo.

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine