Kakšen parket izbrati?

Parket skozi leta ostaja ena izmed najbolj priljubljenih talnih oblog. Glavni razlog za to je v veliki meri možnost obnove parketa – parket je pravzaprav edina obloga za tla, katero je mogoče kakovostno obnoviti do te mere, da izgleda kakor povsem nova obloga. Seveda se mnogi za lesena tla odločajo tudi zaradi videza in občutka, ki ga daje les. Danes je mogoče izbirati med najrazličnejšimi vrstami parketov, različnimi načini polaganja, različnimi drevesnimi vrstami, itd.

Vrste parketov

KLASIČNI: gre za masivni parket, debeline 15 ali redkeje 22 mm. Klasičen parket je večjih dimenzij. Na tržišču je mogoče kupiti tudi lakiran klasičen parket.

LAMELNI: Gre za parket najmanjših dimenzij. Lamelni parket se polaga mozaično.

LAM: Gre za masivni parket, ki nima utora in peres. Včasih so ga zaradi njegove debeline zmotno uporabljali pri talnem gretju, a se je izkazalo, da ta vrsta parketa za to ni primerna (prihajalo je do velikih deformacij parketa).

KANT: gre za masivne lamelne deščice, ki se jih postavlja pokončno. Običajno se to vrsto parketa namešča v prostore, ki so bolj obremenjeni. Kant parket zaradi pokončne postavitve deščic omogoča pogostejše brušenje in torej daljšo življenjsko dobo.

TEHNO (industrijski): gre za parket, sestavljen iz majhnih lamel (dimenzij 14×14 ali 15×15 mm). Lamele so med sabo povezane v sklope – po 20 – 30 lamel na sklop. Tehno parket je izdelan iz trdih tropskih vrst lesa in se običajno namešča v prostore, ki so bolj obremenjeni. Ta vrsta parketa je zelo odporna na obrabo, zaradi ozkih deščic pa je tudi izredno dimenzijsko stabilen.

PANELNI: gre za deske, ki so debele 12-15 mm in jih je mogoče sestavljati brez lepljenja. Panelni parket je trislojen, pri čemer je gornji sloj debel od 2,5 do 4 mm (pravi les), za podlago pa se uporablja smrekov les. Pri panelnem parketu gre za gotovi parket – to pomeni, da je površina parketa že končno obdelana (oljena ali lakirana). Največja prednost takega parketa je hitra montaža, ki ne zahteva nobenega kitanja, lakiranja, brušenja itd. Panelni parket se lahko montira tako, da se lepi na podlago ali pa ga položijo plavajoče. Če panelnega parketa ne lepimo na podlago, ga kasneje ni mogoče ponovno brusiti.

GOTOVI: to so vsi tisti parketi, ki so že končno obdelani – tovarniško lakirani. Prednost takih parketov je predvsem to, da je lakiranje v tovarni bolj kakovostno kakor na samem objektu. Pri lakiranju v tovarni namreč ne prihaja do mehurčkov, ni delcev prahu, ipd. Gotovi parketi so lahko dvoslojni (klasični) ali pa trislojni (panelni) parketi. Dvoslojni gotovi parketi se lahko polagajo tudi na talno ogrevanje.

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu parketa?

Parketi se razlikujejo po svojih lastnostih, ki so odvisne predvsem od drevesne vrste, iz katere je parket narejen.

TRDOTA: višja kot je vrednost, bolj je trd parket, kar pomeni, da je primeren za bolj obremenjene dnevne prostore, hkrati je manj občutljiv na poškodbe in se manj obrabi.

BARVA: les je živ naravni material, zato je barvnih odtenkov parketov nešteto. Les znotraj iste drevesne vrste je lahko zelo raznolik. Z leti les tudi nekoliko spreminja barvo, še najbolj je to opazno v začetnem obdobju, ko ga vgradimo.

KVALITETNI RAZRED: parket se ocenjuje glede na zunanjost (grčavost, tekstura, barvne variacije, vrasla skorja, prisotnost smolnih kanalov, itd.). Glede na te lastnosti se parket uvršča v različne razrede: Ο, Δ,  , I, II, III, A, B, C, D, ekstra, standard, rustik, VS, exquist, select, natur, design, struktur… Te oznake označujejo izgled površine parketa in ne pomenijo kakovosti izdelave.

DIMENZIJSKA STABILNOST: les se dimenzijsko prilagaja na relativno zračno vlago in vlago v sami gradbeni konstrukciji. Les se glede na spremembe vlažnosti dimenzijsko spreminja (krči, razteza) in deformira. Nekatere vrste lesa so bolj, druge manj stabilne. Najslabša izbira sta bukev ali javor, najbolj dimenzijsko stabilni pa so večslojni parketi.

TOPLOTNA UPORNOST: to je pomembna značilnost predvsem pri tistih parketih, ki jih vgradimo pri talnem gretju. Nižja kot je vrednost faktorja, bolj je parket primeren za toplovodno talno gretje. Pri talnem gretju je najbolje uporabiti čim bolj tanke (dvoslojne) parkete.

POVRŠINSKA ZAŠČITA: parketi so lahko oljeni ali lakirani. Oljeni parketi izgledajo bolj naravno, lakirani pa so lahko mat ali s sijajem. Lakirani parketi pomenijo enostavnejše tekoče vzdrževanje, po obrabi pa ga je mogoče pobrusiti in lakirati. Oljeni parketi so nekoliko zahtevnejši za vzdrževanje, povečini pa ne zahtevajo dodatne generalne obnove.

Vzdrževanje in nega

Parkete čistimo samo z omelom, mehko metlo ali sesalcem za prah. Če se nanje prime trdovratnejša umazanija ali pa odtisi korakov, potem jih obrišemo z vlažno in dobro ožeto krpo, za čiščenje pa nikoli ne uporabljamo dodatnih čistilnih sredstev.

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine