Kakšne ploščice izbrati?

Ploščice v svojih domovih običajno uporabljamo v kopalnici, kuhinji in v nekaterih prostorih tudi po tleh. Ploščice so znane kot izjemno odporne, trpežne in vodoodporne, hkrati pa jih je mogoče tudi enostavno temeljito očistiti. Za čiščenje so večji problem fuge, ki se nahajajo med posameznimi ploščicami. Med sabo se ploščice razlikujejo po velikosti (dimenzijah), materialih, vzorcih, teksturah in barvah. Da bi bila izbira ploščic lažja, smo za vas zbrali nekaj napotkov, s katerimi boste v svojem domu izbrali ploščice, s katerimi boste zadovoljni.

Izbira ploščic v kopalnici

Pri izbiri ploščic za kopalnico je potrebno poiskati primerno razmerje med funkcionalnostjo ploščic (predvsem to, da so ploščice enostavne za čiščenje in neobčutljive za vodne kapljice, madeže, itd.) in estetskim vidikom. V kopalnicah so s ploščicami prekrite domala vse površine –od tal, polic, sten (v celoti ali samo do določene višine), itd. Pogosto je tako edina površina brez ploščic samo strop.

  • Struktura ploščic

Na tržišču se je mogoče odločiti za gladke ali strukturirane ploščice. Pri tem bodite pozorni na to, da je globoke brazde na ploščicah precej težko očistiti, zato se jih ne priporoča za v tuš kabino (zaradi vodnega kamna) in pa za talno oblogo. Namesto tega se je bolje odločiti za povsem gladke ali ploščice z rahlo teksturo, ki je ni težko očistiti in celo prikrije nekatere umazanije. Pri talnih ploščicah se je vendarle bolje izogibati povsem gladki strukturi ploščic, saj je to v kombinaciji z vodo lahko tudi nevarno za padce.

  • Material ploščic

Najpogosteje se v kopalnicah uporabljajo keramične ploščice, ki so prevlečene z glazuro in torej neprepustne. Podobno so narejene tudi mozaik ploščice, ki so iz gline in prav tako vodoodporne. Vse bolj postajajo priljubljene tudi steklene ploščice, ki so cenovno nekoliko dražje, a so izjemno enostavne za čiščenje in tudi bolj odporne. V najvišjem cenovnem razredu najdemo ploščice iz naravnega kamna, npr. granita, marmorja, skrilavca. Takšne ploščice so zelo lepe, odlikuje pa jih tudi trpežnost in, žal, visoka cena.

  • Talne ploščice

Pri izbiri talnih ploščic preverite, koliko krat so žgane. Priporoča se, da so ploščice, ki jih boste namestili na tla kopalnice, žgane vsaj dvakrat, še bolje pa večkrat. Od tega je namreč odvisna njihova trpežnost in odpornost. Če se odločite za manj kvalitetne talne ploščice, lahko pričakujete, da se bodo hitro okrušile, ko bo nanje padel kak trši predmet.

  • Izbira barv ploščic

Pri izbiri barv je včasih bolje ravnati po načelu manj je več. To pomeni, da so bolj hvaležni svetli, pastelni, nevpadljivi, bež toni, ki se jih človek ne naveliča tako kot bolj žive in izstopajoče barve. Če vas skrbi, da bo kopalnica v svetlejših tonih pusta, lahko to popestrite tako, da za eno steno kopalnice (ali za tuš kabino) izberete mozaik ploščice v podobnih tonih, ki naredijo prostor bolj razgiban. Za talne ploščice se priporoča temnejše ploščice, ki imajo po možnosti vzorce (npr. ploščice imitacija lesenih brazd, ipd.). Na ta način bodo namreč madeži manj vidni. Vsekakor se pri tleh izplača izbrati tudi temno barvo fug, saj se sicer bele fuge zelo hitro zamažejo, kar pa ni prijetno za oko, fuge pa je pogosto zelo težko očistiti do popolne beline. Podobno se je smiselno odločiti tudi za fuge po stenah – danes se za belo fugirno maso odloča vse manj ljudi, namesto nje pa raje izberejo nevpadljiv odtenek sive ali nežno bež, s čimer izgledajo fuge vselej čiste in sveže. Pri izbiri barve talnih ploščic se izogibajte samo enobarvnih temnih odtenkov (temno siva, črna, temno rjava, temno modra, ipd.), saj se na njih običajno vidi prav vsaka kapljica vode in jih je potrebno zaradi tega pogosteje čistiti. Pri izbiri barv upoštevajte tudi velikost kopalnice – manjša kot je kopalnica, bolj umirjene in nevpadljive svetle tone izberite.

  • Velikost ploščic

Zadnji trendi pri izbiri ploščic gredo v smeri ploščic velikih dimenzij, običajno pravokotne oblike. Kvadratne ploščice, manjših dimenzij, ki smo jih bili vajeni v preteklosti, so tako danes postale precejšnja redkost. Manjše ploščice tudi niso pretirano praktične za čiščenje, pa tudi iz vizualnega vidika se z velikimi ploščicami pogosto doseže lepši vizualni efekt. Večje kot so ploščice, manj je tudi fug, ki jih je potrebno očistiti.

  • Postavitev ploščic

Če vam je običajna šahovska postavitev preveč tradicionalna in nezanimiva, potem se lahko odločite za diagonalno postavitev ploščic. S tem je mogoče doseči diamantno obliko postavljenih ploščic. Če izberete talne ploščice v imitaciji lesa, potem se te običajno polaga kot bi polagali lesene deske oziroma pode – z zamikom. To daje videz lesenih tal, žal pa to pomeni tudi več odpada ploščic, saj je več rezanja.

  • Vzorci na ploščicah

Pri izbiri vzorcev je potrebno biti precej previden zlasti v majhnih kopalnicah, saj se lahko zgodi, da se zaradi majhnih sten pri polaganju ploščic poruši potek vzorca, to pa vizualno močno pomanjša prostor. Namesto tega se je bolje odločiti samo za en vizualni element na posamezni steni ali pa za to, da je drugačna zgolj ena vrsta ploščic (npr. zaključen rob ploščic na stenah).

Izbira ploščic za kuhinjo

Včasih se je tradicionalno stenske ploščice vgrajevalo tudi v kuhinjo, danes pa se marsikdo pri prenovi ali gradnji kuhinje namesto ploščic raje odloča za druge materiale (npr. za stekleno steno, ipd.). Poleg stenskih ploščic pa se v kuhinji še vedno pogosto uporabljajo talne ploščice, ki so vodoodporne in zelo odporne na praske, udarce, ipd.

  • Talne kuhinjske ploščice

Pri talnih kuhinjskih ploščicah je pomembno, da niso preveč gladke. Bolje je, če imajo nekaj teksture in da niso enobarvne, ampak z vzorci. Na ta način se namreč izognemo nenehnemu pomivanju oziroma čiščenju tal, saj v kuhinji, pri pripravi jedi, na tla hitro kapne kakšna kapljica ali začimba.

  • Stenske kuhinjske ploščice

Stenske kuhinjske ploščice so zelo dobra zaščita pred madeži od kuhanja, se pa danes uporabljajo manj kot včasih. Če se vendarle odločite zanje, potem je priporočljivo izbrati enake keramične ploščice tako po tleh kakor po stenah. Pred izbiro talnih ploščic se zato prepričajte, ali obstaja tudi serija enakih stenskih ploščic. Na stenah se običajno polagajo ožji formati ploščic (npr. 20×60, 30×90 cm, itd.). Če je sicer barva kuhinje bolj monotona ali enobarvna (npr. bela), potem lahko to razbijemo z mozaik ploščicami (keramični, stekleni, iz naravnih materialov), čeprav z barvami ne gre pretiravati.

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine