Pohištvo kupiti ali ga dati izdelati?

Ko opremljamo svoj dom, je ena izmed najpomembnejših odločitev izbira notranje opreme oziroma pohištva. Pri izbiri pohištva smo omejeni z dimenzijami in drugimi karakteristikami prostora (manjši ali odprti prostori, mansarde, itd.), pa tudi s finančnimi sredstvi, ki jih imamo na voljo. Seveda je izbira odvisna tudi od tega, ali opremljamo lastno ali najemniško stanovanje in od tega, ali opremljamo kratko- ali dolgoročno. Če opremljamo lastno stanovanje ali hišo, se običajno odločamo za kvalitetnejše materiale in izvajalce, saj želimo svoj dom opremiti za daljši čas. Če opremljamo najeto nepremičnino ali pa začasen dom, pa izberemo cenejše, a še vedno funkcionalne kose pohištva. Poglejmo si, kakšno pohištvo kupiti in ali ga je nemara bolje dati izdelati?

Kupljeno pohištvo

Izbira kupljenega pohištva je velika in raznolika. Na trgu se tako pojavljajo kosi pohištva po izjemno nizkih pa tudi po zelo visokih cenah. Ceneno pohištvo je pogosto slabše kvalitete, izdelano iz iverke (iverne plošče) in se hitreje uniči (zaradi uporabe se povesijo fronte omaric, predali se ne zapirajo lepo, pohištvo škripa ipd.). Izbira stopnje kvalitete pohištva je seveda odvisna od namena uporabe – če kupujete kuhinjo ali sedežno garnituro za počitniško hišo ali kletne prostore, kjer ne preživljate večina svojega časa, potem se ne izplača zapraviti celega premoženja za kupljeno pohištvo. Drugače je, če na primer kupujete kavč ali posteljo za svoj dom, ki ga želite opremiti za daljše obdobje. V tem primeru raje posezite po višjem cenovnem in kvalitetnem razredu, da vam bo pohištvo čim dlje služilo kot je treba. Še posebej previdni moramo biti pri izbiri kuhinje, ki jo običajno veliko uporabljamo in se zato vanjo izplača vložiti kak evro več. V kolikor želite začasno rešitev ali z malo denarja na hitro opremiti stanovanje, je dobra varianta tudi katera izmed cenejših pohištvenih trgovskih verig v stilu Ikea, kjer za malo denarja lahko dobite precej pohištva povsem spodobne kvalitete.

Slabost kupljenega pohištva je, da si ga ne morete prilagoditi do te mere kot je to mogoče pri pohištvu, izdelanem po meri. Prav tako mnogo serijsko izdelanega pohištva ne pride v poštev v prostorsko specifičnih prostorih (npr. mansarda, ozki prostori, ipd.). Kupljeno pohištvo slabše kakovosti je pogosto narejeno tako, da ga je mogoče sestaviti zgolj enkrat – če tako pohištvo razstavite in želite ponovno sestaviti (preseliti), se pogosto zgodi, da na koncu tako pohištvo ni več tako trdno in kompaktno (se maje, škripa, itd.) ali pa se ga celo ne da več sestaviti skupaj.

Pohištvo po meri

Ključna prednost pohištva, izdelanega po meri, je gotovo to, da si lahko sami izmislite končen izgled pohištva. Na spletu obstaja nekaj brezplačnih načrtovalnikov notranje opreme, tako da si svojo zamisel lahko tudi narišete in jo predstavite izvajalcu. Mnoge od odločitve za pohištvo po meri odvrne višja cena takega pohištva. V resnici je cena zares višja kot od večine kosov pohištva v trgovini, razlog za to pa je pogosto material, iz katerega je pohištvo izdelano. Po drugi strani je pohištvo po meri narejeno iz lesa praktično večno, medtem ko se veliko kosov kupljenega pohištva lahko uporablja le nekaj let.

Pri odločitvi za izdelano pohištvo, je pomembna izbira mizarja oziroma mojstra, ki nam ga bo izdelal. Najbolje je izbrati mizarja, ki se s podobnimi naročili ukvarja že nekaj let, ima dovolj izkušenj, dobre stroje za natančno izdelavo in nudi tudi strokovno montažo. Pri izbiri igra pomembno vlogo tudi cena. Pozanimajte se in se odločite za tistega izvajalca, ki vam ga lahko prijatelji, znanci ali družinski člani priporočajo iz prve roke, saj je to pogosto najboljše zagotovilo, da boste s končnim izdelkom zadovoljni.

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine