Sedežna garnitura je srce vašega doma – kako izbrati pravo?

Sedežne garniture so eden izmed najpomembnejših kosov notranje opreme. Na njej preživimo največ časa, namenjena je sproščanju in preživljanju dragocenega prostega časa, povrh vsega pa kavč oziroma sedežno uporablja vsa družina, kar pomeni, da mora biti zares udobna in po meri vseh družinskih članov. V trgovinah in v spletnih trgovinah s pohištvom je mogoče izbirati med različnimi velikostmi, oblikami, materiali, načini oblazinjenja, nastavitvami in seveda cenami sedežnih garnitur. Kakor ni smiselno varčevati pri nakupu vzmetnice, saj v postelji preživimo velik del svojega življenja, podobno velja tudi pri nakupu kavča – če hočemo biti z njim zares zadovoljni, nam ne sme biti zanj žal odšteti nekaj dodatnih evrov.

Pri izbiri ne glejte le na ceno – kvalitetne tekstilne sedežne garniture vas namreč lahko stanejo enako kot nekvalitetn usnjene, zato pred nakupom dobro premislite, kaj je boljša izbira za vas.

Na kaj paziti, ko kupujemo novo sedežno garnituro?

Glavni kriteriji pri izbiri sedežne morajo biti udobnost, kakovost izdelave in videz. Sedežna garnitura nam mora biti vizualno všeč, biti mora praktična in tako kakovostna, da nam služi vsaj nekaj let.

VELIKOST IN OBLIKA: velikost sedežne garniture je seveda odvisna od prostora, s katerim razpolagamo. Nikoli ni dobro, če v majhen prostor namestimo sedežno garnituro, ki zavzame celoten prostor. V majhne prostore je smiselno namestiti kompaktne in manjše kavče, ki danes vseeno pogosto omogočajo tudi raztegnitev v ležišče. Dobra alternativa večjim sedežnim garnituram je tako dvo- ali trised. Pri obliki se danes največ prodajajo kotne sedežne garniture, pri katerih je običajno mogoče izbirati levo ali desno postavitev. Pri obliki sedežne garniture se priporoča izbira kavčev s širokimi sedalnimi površinami, ki omogočajo tudi udobno ležanje.

MATERIAL (oblazinjenje): pri materialu nekateri prisegajo na usnje, spet drugim se zdi usnje hladno in občutljivo. Vsekakor ni smiselno izbrati usnja pri majhnih otrocih, ki lahko usnjeno sedežno kaj hitro poškodujejo. Zelo trpežni in hvaležni materiali so platno in bombaž, ki se jih da tudi primerno očistiti, še sploh če ima kavč snemljivo prevleko, ki jo je mogoče oprati. Nekoliko težje je očistiti pliš, tako da je danes v ponudbi bistveno manj sedežnih garnitur iz takega materiala. Usnjene zofe se po drugi strani enostavneje očistijo, saj jih enostavno pobrišemo s krpo, je pa takšne kavče potrebno redno vzdrževati, saj sicer usnje napoka in dobi zdelan videz. Največji minus usnja je gotovo ta, da je pozimi mrzlo, poleti pa vroče, zato je pri usnjenih kavčih priporočljiva uporaba odeje.

BARVA: barva kavča se vselej prilagaja preostalemu pohištvu v stanovanju. Bele in svetlejše sedežne so seveda nekoliko bolj na udaru, ko gre za različne madeže. V tem smislu so najbolj hvaležne barve siva, rjava in vzorci v temnejših tonih. Nekatere sedežne garniture imajo tudi snemljive prevleke, ki so pralne in možnost, da dokupimo prevleke drugih barv, tako da lahko kavč celo »preoblačimo«, ko se naveličamo ene prevleke.

NAMEN UPORABE: če na sedežni garnituri radi počivamo in tudi spimo, potem je najbolje izbrati kavč, ki ima podaljšan sedalni del. Za spanje je optimalno, če se sedežna garnitura tudi raztegne in podaljša v ležišče, pri čemer se na tržišču že pojavljajo sedežne, pri katerih se pod sediščem nahaja prava vzmetnica, ki se jo potegne in raztegne v posteljo, tako da spanje na kavču postane enako kakovostno, kakor če bi spali na pravi postelji. Če kavč uporabljate predvsem za branje in gledanje televizije, potem je primerno izbrati višji naslon. Smiselno je izbrati kavč, ki omogoča spreminjanje nastavitev višine, nagib sedeža in tudi možnost izvleka naslona za noge.

Preden se odločite za nakup sedežne garniture, jo je dobro tudi preizkusiti. Če kupujete preko spleta, se pozanimajte, ali je mogoče sedežno prej videti v živo in jo preizkusiti, da vam kasneje ne bo žal.

KAKOVOST IZDELAVE: sedežne garniture morajo imeti trdno konstrukcijo. Dobro je, če je narejena iz močnega lesa (npr. les hrasta, bukve ali jesena) ali iz kovine. Podporni del kavča je običajno narejen iz letvic, valovitih vzmeti, elastičnih trakov in lesonit plošč. Če so vzmeti in ostali podporni elementi kvalitetni to pomeni, da bo sedežna garnitura dlje časa ohranila svojo kompaktnost in obliko. Kakovostnejše sedežne garniture imajo vzmetenje, ki bolje kljubuje dolgotrajni uporabi – pri takih kavčih je tudi manjša verjetnost raznih vdolbin na mestih, na katerih največ sedite. Udobnejše in boljše so tiste sedežne garniture, ki so oblikovane iz pene, ki se lepo prilagodi telesu.

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine