Nov trend v notranjem oblikovanju: skoraj beli odtenki

Skoraj beli odtenki so v tujini že zelo priznani, saj je klasična bela stenska barva že pred časom svoj prostor prepustila barvam, kot so slonokoščena, ledena ali smetanosto bela, barva jajčne lupine, rikote in mascarponeja. Te barve za razliko od klasične bele v ambient vnesejo subtilno toplino, a ohranjajo eleganco in optično povečajo prostor. Podajo se tako v sodobne in minimalistične domove, kot tudi v rustikalne in podeželske. Zdaj so na voljo tudi pri nas, v notranjih barvah višjega cenovnega razreda. 

Čista bela barva je v interierju najpogostejša izbira, saj jo je enostavno kombinirati z ostalimi odtenki in pohištvom. Kljub temu pa lahko klasična bela barva v prostoru deluje hladno in sterilno. V sončnih dneh svetloba, ki se odbija od sten, preveč zažari in deluje zaslepljujoče. Odlična rešitev za to je skoraj bela oz. bela s podtonom

Kako izbrati pravi odtenek?

Skoraj beli odtenki so nevtralni, hkrati pa se, kot pravi kameleoni, prilagajajo prostoru, zato ni veliko pravil pri izbiri pravega odtenka. Podajo se v vse prostore, dopolnjujejo vse sloge opreme in se kombinirajo s prav vsemi barvami, ki že obstajajo v prostoru. Pri izbiri pravega odtenka zase, bodite pozorni na več dejavnikov – na orientacijo prostora, obstoječe arhitekturne elemente ali učinek, ki ga želite doseči.

Orientacija prostora – uravnotežite barvo sončne svetlobe

Prostori z južno in zahodno orientacijo, v katerih prevladuje močna in topla svetloba, bodo delovali elegantneje odeti v skoraj belo s hladnimi podtoni (Ice cube, Kefir, Frost, Salt), saj bodo le-ti uravnotežili tople barve sončne svetlobe. Prostore, ki so slabše naravno osvetljeni, pa, nasprotno, raje prepleskajte z barvo s toplim podtonom (Cotton, Alabaster, Jasmine, Eggwhite).

Nevtralne barve (Lace, Pearl, Tofu in Dust) se bodo lepo podale v vse ambiente, medtem ko bodo barve iz spektra Blush (Ricotta, Marshmallow, Baby powder in Basmati) vnesle toplino tja, kjer jo potrebujete – v dnevno sobo, jedilnico, spalnico ali otroško sobo.

Odtenki skoraj bele

Dopolnite ali izpostavite arhitekturne elemente 

Pri izbiri barve imejte v mislih tudi barvo tlaka in stropa, stavbnega in vgradnega pohištva oz. stenske dekoracije (štukature, tapete, letve). Če želite naštete arhitekturne elemente poudariti, izberite kontrastni ton, če pa jih želite čim bolj skriti in stopiti s celoto, pa stene ob njih prepleskajte s sorodnim odtenkom.

Off-white primer

Izbira toplih barv velikost prostora navidezno zmanjša ter zbliža elemente, medtem ko z izbiro hladnih barv dosežete ravno nasproten učinek. Če želite povečati majhen in temen prostor, ga prebarvajte s svetlimi, a hkrati hladnimi toni. Če pa želite prostor optično povečati, morate poseči po toplih barvah.

Ne verjamete? Namesto bele barve se odločite za skoraj belo in se sami prepričajte o njenih pozitivnih lastnostih tukaj.

Vsebino omogoča: JUB

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine