Spalnica – kako jo opremiti?

Spalnica je eden najbolj intimnih prostorov vašega doma, zato nikakor ni vseeno, kako jo opremimo. Če je včasih veljalo, da je spalnica le prostor kjer spimo, se je to v zadnjih letih močno spremenilo. Ljudje vse bolj ugotavljajo, da je od tega, kako opremimo spalnico, odvisno tudi, kako srečni, spočiti in uspešni smo v življenju. Mnogi strokovnjaki za opremljanje prostorov zato menijo, da bi si morali spalnico vedno opremiti tako, da bi v njej vladalo intimno in umirjeno vzdušje, torej da bi nam spalnica predstavljala nekakšno oazo miru. S tem, ko se iz spalnice znebimo delovne mize, računalniške in druge opreme, nepotrebne navlake in odvečne krame, lahko prostor zadiha povsem drugače. Z opremljanjem prostorov se ukvarja tudi starodavna umetnost po imenu Feng Šui, kjer je v ospredju ravno iskanje ravnovesja posameznih prostorov, da bi si lahko ustvarili uspešnejše in bolj srečno življenje. Pri spalnici, ki je prostor počitka, sprostitve in regeneracije, je to toliko bolj pomembno. Hkrati marsikdo po prenovi spalnice ugotovi, da vanjo raje zahaja, v njej preživi več časa, uredi se mu ljubezensko življenje, v hiši je manj prepirov, ipd. Skratka, za vas smo zbrali nekaj osnovnih napotkov, kako opremiti spalnico, da boste s tem v svoje življenje pritegnili več sreče, miru in uspeha.

Manj je več

To sicer ne velja pri opremljanju prav vseh prostorov v našem domu, nedvomno pa drži, ko gre za opremljanje spalnice. Pri spalnici nikakor ne gre pretiravati z raznimi dekorativnimi predmeti, delovnimi pripomočki, tehnologijami, itd. Če želite miren počitek in spanec, potem iz spalnice vsekakor odnesite delo in prenosni računalnik ter si domačo pisarno raje uredite v katerem drugem prostoru vašega doma. Predmete v spalnici je smiselno zredčiti na minimum, še posebej pa se je priporočljivo izogibati ogledalom in televizorju. Spalnica naj bi bila miren kraj, zato morate tudi predmete, ki jih želite postaviti v spalnico, izbirati glede na ta cilj. Če bo spalnica opremljena skromneje, bo to prispevalo k bolj globokemu spancu.

Kaj vse sodi v spalnico?

V spalnici ne gre brez udobne in kvalitetne postelje. Pri nakupu vzmetnice nikar ne varčujte, ampak si privoščite kvalitetno, saj v svojih posteljah preživimo veliko ur vsakodnevno. Poleg postelje je priročno postaviti nočni omarici, na katerih naj bo le najnujnejše – nočni svetilki, ura  (budilka), v kolikor jo potrebujete, kak dekorativni predmet. Med opremo spalnice so lahko tudi preproga, komoda in omara z oblekami. Če imate možnost, tudi oblačila in omaro raje prestavite v drugo sobo. Spalnica naj bo zračna, svetla in udobna. K temu lahko na steno dodate kakšno priljubljeno umetniško sliko, v kot postavite kak kip ali fotografijo, toda z okrasnimi predmeti nikar ne pretiravajte. Velik učinek na prostor lahko kot dekorativni element naredi tudi posteljnina, zato bodite pri njeni izbiri kreativni.

Postavitev pohištva v spalnici

Pri postavitvi moramo paziti na več dejavnikov. Posteljo je najbolje postaviti v najbolj miren in tih del spalnice. Vzglavje naj bo postavljeno ob trden zid brez oken ali vrat. Pazite tudi na to, da z nogami pri spanju niste v isti liniji z vrati v spalnico, saj na ta način nočna energija ni pravilno shranjena in slabi. Prav tako postelje ne postavljajte »na prepih« – med okno in vrata.

Spalnica ni skladišče

O tem smo nekaj že zapisali zgoraj, več pa na tem mestu. Spalnica žal, pogosto, postane skladišče za vse, česar ne potrebujemo. V spalnico namreč običajno ne vodimo svojih gostov, kar pomeni, da lahko pred obiski tja na varno pospravimo ves nered. Žal se takšno skladiščenje pogosto konča tako, da v spalnici veliko takšne krame tudi ostane. Ne pozabite, da spalnica ni namenjena likanju ali shranjevanju opranega perila. Če ne prej, se spalnica pri večini spremeni v skladišče, ko dobijo otroke. Takrat namreč v hiši ali stanovanju pogosto primanjkuje prostora, zato se v kakšnem kotu hitro začnejo nabirati predmeti, ki v spalnico ne sodijo. Pred tem se lahko zaščitimo, če iz spalnice umaknemo morebitne odlagalne površine, npr. naslanjače, obešalnike, ipd., na katere običajno odlagamo obleke in ostale predmete. Če takih površin namreč ni, je manjša verjetnost, da bomo spalnico napolnili z odvečno kramo. Izogibajte se tudi polaganju knjig ali drugih predmetov po tleh, saj se lahko zgodi, da v nekaj mesecih v spalnici več ne boste imeli kam stopiti.  Če spalnico očistite navlake, s tem omogočite neoviran pretok energije po prostoru. Priporočljivo je iz omar odstraniti tudi vsa oblačila, ki jih že več kakor leto ali dve niste nosili niti enkrat. Da bi bila energija in zrak v spalnici zares sveža in zdrava, je potrebno spalnico tudi redno zračiti, sesati in brisati prah.

Izberite prave barve spalnice

Nekateri pri izbiri barve spalnice prisegajo na svetle ali pa pastelne tone, ki dajejo prostoru svojevrstno nežnost in umirjenost. Toda po drugi strani je za spalnice najbolj primerna barva modra, ki simbolizira tišino in mir. Pri tem je lahko v modri barvi samo nekaj elementov v spalnici, pa smo s tem vanjo že vnesli prave barvne tone. Pri izbiri barv bodite kreativni in drzni – ne bojte se ustvariti svoje zasebne oaze miru.

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine