Svetila lahko povsem spremenijo prostor

Za zagotavljanje dobrega počutja v prostoru je zelo pomembna njegova osvetlitev. Najboljša svetloba je seveda naravna svetloba, ki v prostore prihaja skozi okna in druge zastekljene površine. Poleg naravne svetlobe pa poznamo tudi umetno, katere namen je osvetliti prostore, ko naravne svetlobe ni ali pa jo je v prostoru premalo. Z različnimi načini osvetlitve in izbiro primernih svetil, lahko povsem spremenimo prostor, prav tako je izbira primernega svetila odločilna za ustvarjanje prijetne bivalne klime. S pravilno osvetlitvijo prostorov lahko izpostavimo določene elemente v prostoru in se poigramo z dekorativnimi detajli. Predstavljamo vam nekaj koristnih nasvetov za osvetljevanje vašega doma, da se boste v njem zares počutili najbolje.

Kako osvetliti različne prostore?

Svetila so v prvi vrsti funkcionalni predmeti, ki pa jih s pravo postavitvijo lahko izkoristimo tudi v dekorativne namene. Pri izbiri svetil za nek prostor lahko izbiramo med različnimi vrstami: stropna, zidna, viseča, namizna in samostoječa svetila. Če različne oblike svetil premišljeno kombiniramo, lahko z njimi ustvarimo videz elegantnega in estetsko dovršenega prostora.

Danes prevladujejo odprti prostori, ko se posamezne enote (kuhinja, jedilnica, dnevna soba) združijo v en večji prostor. Svetila, ki jih namestimo v takšne odprte prostore, morajo povezovati posamezne bivalne enote in biti dovolj močna (imeti dovolj močne žarnice), da zadostno osvetlijo prostor. Nekoliko manj močno svetilo se priporoča v dnevnem prostoru, medtem ko je v kuhinji in jedilnici zaželena dobra in močnejša svetloba. Če se odločamo za stropno svetilo, potem je smiselno izbrati večje svetilo, ki ga namestimo na prehodu med dvema povezanima bivalnima enotama (na primer med jedilnico in dnevno sobo), tako da svetilo osvetljuje oba prostora. Temu svetilu lahko nato v dnevnem prostoru dodamo nekoliko intimnejše samostoječe ali namizno svetilo. Jedilnico je mogoče dopolniti z enim ali več zidnimi svetili, v kuhinjo pa je najbolje namestiti stropno svetilo, v katerega je nameščena močnejša žarnica. Druga možnost je tudi ta, da v posamezne povezane enote v vsako posebej namestimo svoje svetilo. Tako lahko v jedilnico namestimo viseče svetilo, ki daje občutek elegance, v kuhinjo stropno, v dnevno sobo pa prav tako viseče ali celo zidno svetilo.

Posebno pozornost moramo nameniti tudi osvetlitvi v spalnici. V spalnico je smiselno namestiti stropno ali viseče svetilo srednje jakosti, katerega dopolnjujeta dve nočni svetilki, ki sta lahko samostoječi, namizni ali celo zidni. V spalnici naj bo osvetlitev intimna, po potrebi pa jo lahko ojačamo z uporabo nočnih svetilk.

Otroška soba naj bo dobro osvetljena, pri čemer je najbolje kombinirati stropno svetilo z nočno svetilko.

Poseben prostor je še kopalnica. V kopalnici je smiselno namestiti močna svetila, pri čemer se je mogoče odločiti za klasično stropno svetilo ali pa za reflektorje. Precej priljubljena izbira so tudi reflektorji, ki so nameščeni neposredno v strop.

Z močnim svetilom je smiselno opremiti tudi predsobo, medtem ko so ostali prostori (shramba, klet, ipd.) lahko manj osvetljeni.

Na splošno velja, da je močan vir svetlobe (direkten vir svetlobe) primeren za kuhinjo, delovno sobo in na hodniku, v ostalih prostorih našega doma pa se je bolje odločiti za indirekten vir svetlobe.

Svetilo, ki sveti naravo

Inovacija na področju osvetlitve notranjih prostorov so gotovo tehnološko izpopolnjeni sistemi cevastih naprav za naravno osvetlitev prostorov (Solatube) , ki naravno svetlobo iz zunanjosti (iz strehe) preko cevi preusmerjajo v notranjost. S tem temnejše prostore napolnimo z dnevno svetlobo in tako vidno in občutno izboljšamo klimo v prostoru. Z uporabo takšnega svetila, ki prostore osvetljuje z naravno svetlobo, strop in celoten prostor dobita povsem novo dimenzijo.

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine