Kakšna svetila izbrati za vaš dom?

Svetilke, ki jih izberemo za svoj dom, bistveno pripomorejo k izgledu, stilu in počutju v posameznih notranjih prostorih. Čeprav se marsikomu nemara ne zdijo tako zelo pomemben element, pa se z osvetlitvijo bivalnih prostorov in izbiro svetil ukvarja cela veja notranjega oblikovanja, ki je to področje izpilila skoraj do popolnosti. Žal se tudi danes prepogosto dogaja, da ljudje svetila izberejo na hitro in predvsem z ozirom na ceno, spregledajo pa njihov funkcionalni in estetski vidik. Pri funkcionalnem nam to postane hitro jasno, ko svetilko začnemo uporabljati. Svetilka je lahko bodisi preveč močna za nek prostor, bodisi je prostor pod-osvetljen, lahko je prenizka za določeno višino stropa, ali pa se je ne da prilagoditi uporabi, kot smo si zamislili. Skratka, izbiri svetil se žal prepogosto še vedno namenja premalo pozornosti in časa. Razlog za to je pogosto ta, da svetila običajno nakupujemo nazadnje, ko smo glavnino svojega doma že opremili. To pomeni, da imamo na razpolago manj denarja, s tem pa se zoži tudi izbira.

Zakaj so svetila tako pomembna?

Svetila so imela včasih predvsem funkcionalno vlogo – pomembno je bilo torej, da zadostno razsvetljujejo prostor, v katerega so nameščena. Danes se ta vidik dopolnjuje oziroma prepleta z estetiko in vzdušjem, ki ga svetila lahko ustvarijo. Z različnimi linijami, oblikami ali vzorci je mogoče na ta način ustvarjati tudi nepozabne svetlobne efekte. Kot nujni del opreme v nekem prostoru tako svetila niso nujno zlo, ampak jih podobno kakor pohištvo, dekor in ostale elemente, lahko lepo vključimo v celotno podobo. Nič neobičajnega ni, če se nekdo odloči za povsem brezizrazen, svetel slog, nato pa to podobo svojega doma povsem nadgradi in razbije z izbiro drznih in, iz dizajnerskega vidika, presežnih svetil.

Svetila in svetilnost so zelo pomemben del našega življenja, še zlasti, ko gre za svetilnost v prostorih, v katerih preživimo veliko časa in kjer potrebujemo dovolj svetlobe za pisanje, branje, delo, itd. To pomeni, da bi morali veliko pozornost namenjati zlasti razsvetljavi pisarn in delovnih prostorov, doma pa dnevnim prostorom in kotičku ob postelji, v kateri rad marsikdo prebere kakšno knjigo ali revijo. S tem namreč poskrbimo, da se naše oči ne obremenjuje preveč po nepotrebnem. Če je osvetlitev in izbira svetil neustrezna, se to kaže tudi na človekovemu zdravju. Pride lahko do vnetja oči ali do glavobolov, pogosto je tudi slabše počutje, nihanja v razpoloženju, slabi volji, utrujenosti, pomanjkanju energije ipd. Poleg tega se danes vse več govori tudi o svetlobnem onesnaževanju, katerega je vsak dan več, žal pa se tega ljudje povečini še vedno sploh ne zavedajo. Na to področje spada praktično vsak vnos umetne svetlobe v naše okolje, pri čemer osvetlitev po nepotrebnem trati energijo in pomeni nepotrebno onesnaženje za naravo. Tipičen primer takšnega onesnaževanja so prižgane luči v prostorih, kjer ni nikogar ali pa bi zadostovala ena luč namesto vseh ostalih. Za svetlobno onesnaževanje so krivi tudi: prevelik nivo osvetlitve, nepravilno nameščena svetila, nezasenčenost, itd. Veliko je zlasti nepotrebnega osvetljevanje, ko so svetila postavljena tam, kjer jih v resnici sploh ne potrebujemo.

Katera svetila poznamo?

Ko se odločamo za izbrano svetilo, moramo najprej pomisliti, kdaj in zakaj bomo to svetilo uporabljali. Glede na to se potem odločimo za določeno vrsto svetil, npr. za to, da bomo kupili namizno, visečo, stropno, zidno, stoječo, vgradnjo, zunanje, itd. svetilo. Glede na namen in tudi bivalni prostor je zato smiselno zbrati točno določena svetila, s točno določeno svetlobo. Poznamo namreč toplo in hladno belo barvo svetlobe, pri čemer ima topla nekoliko bolj rumenkast odtenek (podoben svetlobi klasičnih žarnic), hladna bela pa modrikast odtenek. Topla bela svetloba je zelo očem prijazna, zato jo strokovnjaki običajno priporočajo za bivalne prostore. Hladna bela svetloba je podobna svetlobi avtomobilskih ksenon žarnic, posledica tega pa je, da je prostor bolj hladen. Uporablja se pri osvetlitvi pisarn, hodnikov, kopalnic in tudi za zunanjo razsvetljavo. Hladna bela barva ima okoli 10 % večjo svetilnost kakor topla bela svetloba, s svojo temperaturo pa hladna bela svetloba ne pritegne mrčesa.

Kakšna svetilka za posamezen prostor?

Dnevna soba

Dnevna soba je osrednji prostor za druženje, v njem preživimo tudi največ časa. V tem prostoru bivamo, beremo, se zabavamo, gledamo televizijo, itd. V dnevni sobi naj bi zato imeli več svetil, ki so namensko postavljena glede na njihovo rabo. Dobro je, če so osvetljeni 3 koti od 4, pri čemer naj bo eno izmed svetil usmerjeno v nek objekt v dnevni sobi (npr. v kip, rožo, umetnino, sliko). Ena svetilka naj bo namenjena branju – tu potrebujete svetilko z usmerjeno svetlobo. Ena svetilka pa mora zagotavljati splošno razsvetljavo prostora. Najbolje je kombinirati stoječe, zidne in stropne svetilke.

Kuhinja in jedilnica

V jedilnici je najbolje namestiti viseče svetilo, ki naj bo nameščeno direktno nad sredino mize. Med mizo in svetilom naj bo med 60 in 80 cm razdalje. Ostalih svetil v jedilnico ni potrebno nameščati, saj je miza osrednji prostor, ki vabi k obedu, posedanju, pogovoru. V zadnjem času je zelo priljubljena tudi notranja osvetlitev v omarah jedilnice. Kuhinja mora biti premišljeno osvetljena, saj v njej preživimo precej časa. Tukaj so v ospredju stropne luči, katere naj dopolnjujejo svetila, s katerimi lahko dobro osvetlimo delovne površine. Za tovrstno osvetlitev se priporoča uporaba LED svetil.

Spalnica

Spalnica je intimen prostor, zato ni priporočljivo, da vanjo nameščamo močna svetila. Namesto tega je dovolj stropno svetilo, ki zagotavlja dovolj svetlobe, da lahko v spalnici opravimo vsakodnevna opravila (oblačenje, pospravljanje, itd.). Če niste ljubitelj stropnih luči, potem jo v spalnici z lahkoto nadomesti stoječa ali stenska luč. Za ustvarjanje prijetnega ambienta je odlična rešitev stenska luč, s katero ne motimo druge osebe, ki leži v postelji. Pri stenski luči se namreč osvetli le stena spalnice. V spalnici ne sme manjkati niti nočna svetilka – običajno se priporoča namizna, lahko pa se odločite tudi za stensko, namenjena pa je usmerjeni osvetlitvi pri branju v postelji. S temi nočnimi svetilkami se lahko ustvarja zelo prijeten ambient. Poleg tega se lahko odločite tudi za LED svetlobne trakove, ki se jih montira pod, nad ali za pohištvo.

Otroška soba

Otroška svetila so seveda poglavje zase. Dokler so otroci majhni in svetilk ne potrebujejo za branje ali delanje domače naloge, je dovolj ena stropna luč, ki enakomerno razsvetli prostor. Zelo priročne so tudi dekorativne lučke (v obliki živalic, risanih junakov, itd.), ki jih imajo otroci radi prižgane ponoči in ne oddajajo veliko svetlobe. Ko otroci odrastejo, potrebujejo kvalitetno razsvetljavo. To pomeni namizno luč, ki osvetljujejo delovno mizo, prav tako pa stropna luč ne sme biti nameščena tako, da senca otroka pada na delovno mizo.

Kopalnica

V kopalnici moramo pri izbiri  svetil poiskati ravnovesje med dovolj močno svetlobo za ličenje in ostala jutranja opravila ter intimno svetlobo za sproščanje ob večerih. Pomembna je zlasti osvetlitev ogledala nad umivalnikom, pri čemer mora biti osvetlitev razpršena iz obeh smeri in iz vrha. Na ta način poskrbimo za to, da je obraz enakomerno razsvetljen in brez senc. Poleg tega je v kopalnici potrebno poskrbeti tudi za osnovno osvetlitev, ki naj ne bo premočna in je primerna tudi za večerno sproščanje v kadi.

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine