Prednosti in slabosti tlakovanih dvorišč

Okolica hiše oziroma dvorišče močno vplivata na podobo hiše. Urejeno dvorišče zato dopolnjuje videz doma, neurejena ali zanemarjena okolica pa lahko močno pokvari vtis o neki hiši. Pogosta dilema, glede ureditve zunanjosti hiše, je dilema, ali dvorišče tlakovati ali ne? Nekateri se namesto tlakovcev raje odločajo kar za asfalt, drugi za kombinacijo peska in trave. V vsakem primeru je potrebno za dostop do hiše urediti vsaj potko do vhoda, večina pa si želi urediti tudi prostor za parkiranje avtomobilov. Pri nas je veliko dvorišč tlakovanih, pogosta pa je tudi kombinacija asfaltiranih delov in tlakovcev. Nekateri se namesto za tlakovanje ali asfaltiranje raje odločijo za pesek in travo, ki sta manj primerna v zimskem času in času dežja (blato, razmočena podlaga), zahtevnejša pa sta tudi za vzdrževanje (košnja, ravnanje peska, ipd.). Poglejmo si, kaj so prednosti in slabosti tlakovanih dvorišč ter kolikšna je okvirna cena za to.

Tlakovci – prednosti

  • Tlakovci izgledajo bolj urejeno kakor asfalt,
  • Če želimo s tlakovci prekriti manjše površine, potem razlika v ceni z asfaltom ni tako pomembna,
  • S tlakovci – z vzorci, teksturami, barvami, lahko popestrimo dvorišče,
  • Pri tlakovcih ni problem zamenjati poškodovanega dela, opravljena sanacija pa običajno ni vidna,
  • Tlakovce lahko odstranimo in položimo nazaj (v primeru naknadnega polaganja kablov, cevi, ipd.),
  • Tlakovci so v primerjavi z asfaltom bolj hvaležni v vročih dnevih, saj vpijajo manj vročine.

Tlakovci – slabosti

  • Tlakovci so precej dražji od asfalta, pri čemer so cene na m2 že od okoli 15 eur,
  • Tlakovce je potrebno redno čistiti in vzdrževati,
  • Tlakovce precej hitro zarašča mah, trava in drug plevel, ki jih je potrebno puliti ali uničevati s pripravki,
  • Tlakovci so manj odporni na zimsko posipavanje s soljo in čiščenje snega, kakor asfalt.

Priprava terena za tlakovanje dvorišča

Za to, da bomo s tlakovci zadovoljni, je potrebno pravilno pripraviti podlago. Ta mora biti dobro utrjena. Običajno gre za utrjeno peščeno podlago. Pri pripravi podlage je zelo pomembno, da upoštevamo, ali bo bila površina, kjer bomo položili tlakovce, prevozna. Nosilnost tlakovane podlage je odvisna od utrjenosti podlage. Če podlaga ni dobro utrjena, to lahko povzroča poškodbe na tlakovcih. V kolikor na tem področju nismo strokovnjaki, je pripravo podlage in samo polaganje tlakovcev nemara najbolje prepustiti strokovnjakom.

Za ustrezno nosilnost podlage je potrebno pripraviti izkop do 40 cm globine. V izkop se nato nasuje cca. 2 cm izravnalnega peska granulacije (od 0 do 4 mm). Nato se naredi posteljico, v kateri so vse napeljave. V kolikor na hiši še ni izdelana fasada, je potrebno predvideti odmik od površine hiše. Posteljica je iz materiala, ki se ob valjanju še učvrsti. Debelina posteljice je odvisna od nosilnosti površine. Prvi sloj posteljice je izdelan iz peska, debeline 16 do 32 mm, drugi sloj pa debeline do 16 mm. Vsak sloj posebej je potrebno dobro utrditi. Navadno je posteljica debela med 25 in 45 cm, končna višina pa naj bo vsaj 10 cm nižja od zaključnega tlaka.

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine