S preklopom na toplotno črpalko dosežete maksimalno energetsko učinkovitost

Ohranjanje primerne temperature v bivalnih prostorih je nekaj, s čimer se ukvarjamo čez celo leto. V hladnejših mesecih, ko so temperature nizke in lahko hitro padejo tudi pod ničlo, prostore ogrevamo, v toplejših mesecih, ko temperatura zraka doseže tudi do 40 stopinj, pa prostore hladimo. Prav zato gospodinjstva iščejo različne načine za ohranjanje enakomerne temperature v bivalnih prostorih čez cel dan in vse dni v letu.  

Če smo se včasih ogrevali s kurilnim oljem in hladili z električnimi ventilatorji, se danes trend obrača k večji energetski učinkovitosti, v korist okolja ter k nižjim stroškom ogrevanja in hlajenja. Zato je toplotna črpalka za ogrevanje, hlajenje in pripravo sanitarne vode, ki uporablja brezplačno obnovljivo energijo iz okolja, priljubljena izbira. 

Maksimalna energetska učinkovitost 

Energetska učinkovitost naprav, ki se uporabljajo v gospodinjstvih, je pomembna, saj se vsi zavedamo, da večja učinkovitost pomeni manjšo porabo energije in nižje stroške. Poleg nižjih stroškov pa gre energetska učinkovitost še v korak z varovanjem okolja in zmanjševanjem ogljičnega odtisa. To sta dva dodatna razloga, da se večina gospodinjstev odloča za energetsko učinkovite naprave, ne glede na to, ali gre za pralni stroj, hladilnik ali način ogrevanja.  

Ko govorimo o izbiri ogrevanja, lahko trdimo, da so toplotne črpalke zagotovo eden izmed bolj energetsko učinkovitih načinov ogrevanja, saj pri svojem delovanju uporabljajo obnovljive vire energije iz okolice, kot so zrak, zemlja ali voda. S tem načinom delovanja toplotne črpalke prispevajo k zmanjšanju porabe fosilnih goriv ter posledično tudi k zmanjšanju CO2 emisij.  

Primerna za vse vrste gradenj 

Energetsko učinkovite toplotne črpalke so primerna tako za novogradnje kot prenove. To omogočajo različni tipi toplotnih črpalk, ki so glede na svoje lastnosti bolj ali manj primerni za posamezna gospodinjstva. Za objekte z že obstoječim cevnim razvodom in radiatorskim ogrevanjem so bolj primerne visokotemperaturne toplotne črpalke, ki so alternativa obstoječim pečem na biomaso, kurilno olje ali plin, lahko dosežejo zelo visoke temperature izhodne vode, ki so potrebne za ogrevanje z radiatorji. Za hiše s talnim ogrevanjem je bolj primerna nizkotemperaturna toplotna črpalka, saj talno ogrevanje za svoje delovanje potrebuje nižjo temperaturo vode. Monobloc toplotna črpalka, ki jo odlikuje zunanja in notranja enota v eni napravi, saj v notranjost objekta namestite samo uporabniški vmesnik, pa je bolj primerna za manjše bivalne prostore. 

Airabela

Uradni distributer za Daikin
Podjetje Airabela je locirano v Ljubljani ter je uradni uvoznik in distributer Daikin toplotnih črpalk in klimatskih naprav. V dogovoru z njihovimi strokovnjaki lahko izberite primerno toplotno črpalko za svoje gospodinjstvo in si zagotovite maksimalno energetsko učinkovitost in prihranke pri ogrevanju, hlajenju in pripravi sanitarne vode. 

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine