Pri vgradnji toplotne črpalke je pomembna tudi toplotna izolacija hiše 

Ko razmišljamo o trajnostnem načinu ogrevanja hiše s pomočjo toplotne črpalke, se pogosto zastavlja vprašanje, kako pomembna je dobra toplotna izolacija. Pri podjetju Airabela, distributerju visokokakovostnih toplotnih črpalk Daikin, so mnenja, da odgovor na to vprašanje ni popolnoma enoznačen. Čeprav velja nepisano pravilo, da so sistemi toplotnih črpalk bolj učinkoviti v hišah, ki niso prekomerno energetsko potratne, pogoj za vgradnjo toplotne črpalke nikakor ni vrhunska izolacija hiše. Na trgu so na voljo večje in manjše toplotne črpalke različnih moči, zato so številni strokovnjaki soglasni, da je bolj kot izolacija hiše pomembna predvsem izbira toplotne črpalke z optimalno močjo delovanja. 

Primerna izbira moči toplotne črpalke 

Pri izbiri moči toplotne črpalke morate upoštevati več dejavnikov, kot so velikost hiše, vrsta ogreval in trenutni sistem ogrevanja ter poraba, zrakotesnost stavbnega pohištva, lokacija hiše, število članov gospodinjstva in njihove navade, vpliv podnebja in tudi toplotna izolacija hiše. Dejstvo je, da manjša kot je hiša, bolj kot je zrakotesna in dobro izolirana ter locirana v bolj milem podnebju, manjšo moč potrebuje toplotna črpalka za svoje energetsko učinkovito delovanje. Zato se je pred nakupom glede pravilne izbire moči toplotne črpalke dobro posvetovati s strokovnjakom

Vpliv vira toplote na moč toplotne črpalke 

Na izbiro moči toplotne črpalke vpliva tudi vir toplote, saj različni viri, kot so zrak, voda ali zemlja, za optimalno delovanje zahtevajo različno moč. Na primer, če je vir toplote zrak, je potrebna moč toplotne črpalke lahko večja, saj je zrak manj učinkovit nosilec toplote v primerjavi z vodo ali zemljo. Poleg tega je ključno upoštevati tudi ekstremne zimske temperature, saj bo v hladnejših podnebnih razmerah toplotna črpalka potrebovala večjo moč, da zagotovi zadostno ogrevanje prostorov. V takšnih primerih je pomembno, da je izbrana toplotna črpalka dovolj zmogljiva, da kljubuje nizkim temperaturam. 

Toplotne črpalke Daikin 

Daikin kot vodilni proizvajalec visokokakovostnih toplotnih črpalk ponuja različne toplotne črpalke tako za novogradnje kot obstoječe objekte z radiatorskim ogrevanjem, kjer je potrebna višja temperatura ogrevalne vode. Daikin Altherma 3 H HT je visokotemperaturna toplotna črpalka za ogrevanje prostorov in sanitarne vode, ki jo odlikuje tehnologija kompresorja z dvojnim vbrizgom ter zagotavlja temperaturo ogrevalne vode do 70°C tudi pri -15°C zunanje temperature in to kar brez uporabe rezervnih grelnikov. Ta toplotna črpalka je optimalna izbira predvsem pri prenovi, ko želimo zamenjati klasično kurišče na drva ali staro peč na olje ali plin. Na voljo je v treh različicah nazivne moči 14 kW, 16 kW in 18 kW. 

Distributer toplotnih črpalk 

V podjetju Airabela so prepričani, da je dobra toplotna izolacija pomembna za maksimalno učinkovitost toplotne črpalke, saj je z dobro toplotno izolacijo mogoče doseči bolj stabilne notranje temperature, zmanjšati izgube toplote skozi stene in streho ter posledično zmanjšati porabo energije za ogrevanje. Hkrati pa verjamejo, da je pravilen izbor toplotne črpalke še pomembnejši dejavnik zato nudijo svojim kupcem ustrezno svetovanje. Njihova ekipa strokovnjakov je vedno na voljo ter v pomoč pri izbiri optimalne rešitve za ogrevanje vseh tipov hiš. S toplotnimi črpalkami Daikin si lahko zagotovite maksimalno energetsko učinkovitost in prihranke pri ogrevanju, hlajenju in pripravi sanitarne vode. 

Vsebino omogoča: Airabela

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine