Trajnostno ogrevanje: odkrijte moč toplotnih črpalk

V Sloveniji je uporaba toplotnih črpalk za ogrevanje bivalnih prostorov še vedno priljubljena izbira, pri menjavi individualnih kurišč in novogradnjah. Po zadnjih dostopnih podatkih Statističnega urada RS je bilo leta 2020 v državi nameščenih dobrih 11.300 novih sistemov za ogrevanje s toplotno črpalko, po podatkih Eko sklada pa je bilo v istem letu podeljenih več kot 5.500 subvencij za vgradnjo toplotnih črpalk. To pomeni, da je skoraj polovica gospodinjstev imela pri naložbi v toplotno črpalko do 20 odstotkov nižje stroške ali več, če je bilo vključenih več ukrepov za učinkovito rabo energije in obnovljive vire energije. Ocenjuje se, da je v Sloveniji trenutno nameščenih približno 45.000 sistemov za ogrevanje s toplotno črpalko, kar predstavlja približno 10 odstotkov vseh sistemov za ogrevanje v državi. 

Zakaj število vgradenj narašča 

Uporaba in vgradnja toplotnih črpalk narašča iz dveh glavnih razlogov. Prvi razlog so nižji ogrevalni stroški, saj ta energetsko učinkovita naprava za svoje delovanje uporablja brezplačne obnovljive vire iz okolice in le nekaj električne energije. Drugi razlog je znatno zmanjšanje ogljičnega odtisa, ki ga toplotna črpalka pusti v okolju, saj ne ustvarja emisij CO2 in drugih onesnaževalcev, ki jih sproščajo klasični ogrevalni sistemi. Ogrevanje s toplotno črpalko pa ima še številne druge prednosti. Poleg zmanjšanja ogljičnega odtisa in prihrankov pri stroških ogrevanja omogoča toplotna črpalka še enostavno vgradnjo in vzdrževanje, tiho delovanje ter raznolikost uporabe, saj lahko bivanjske prostore tudi hladi in pripravlja toplo sanitarno vodo.  

Dolgoročna naložba v trajnostno ogrevanje 

Kljub nekoliko višji začetni naložbi je uporaba toplotne črpalke dolgoročno gledano cenejša od ogrevanja s kurilnim oljem ali plinom. Z vključitvijo subvencij Eko sklada, ki v Sloveniji podpira vgradnjo toplotnih črpalk in drugih energetsko učinkovitih rešitev, pa postane vgradnja toplotne črpalke dostopnejša za slovenska gospodinjstva, ki se želijo ogrevati na trajnostni način in prispevati k zmanjševanju obremenjevanja okolja. Po podatkih iz poročila Agencije za energijo RS je bilo leta 2020 skupaj proizvedenih 345.889 MWh toplotne energije z uporabo toplotnih črpalk, kar predstavlja približno 5 odstotkov vse proizvedene toplotne energije v državi. To dokazuje, da se slovenski odjemalci zavedajo pomena trajnostnega načina ogrevanja in uporabe obnovljivih virov energije. 

Zmanjševanje negativnih učinkov na okolje 

Trajnostni način življenja je prisoten na vsakem koraku, saj se ljudje že več desetletji zavedamo negativnih učinkov na okolje zaradi lastnega ravnanja. Zato se vedno več posameznikov, gospodinjstev in manjših skupnosti odloča z lastnimi dejanji prispevati k ohranjanju okolja ter preprečevanju negativnih posledic nanj. Ena izmed takšnih odločitev je zagotovo trajnostni način ogrevanja s toplotno črpalko, ki izkorišča obnovljive vire energije za ogrevanje. Obstaja več vrst toplotnih črpalk, ki jih na predlog uradnega distributerja lahko vgradite v kateremkoli letnem času in vse dni v letu. Pomembno je, da si zagotovite strokovno vgradnjo, reden servis in vzdrževanje s strani strokovnjaka za dolgoročno zadovoljstvo vas in okolja. 

Uradni distributer za Daikin
Podjetje Airabela je locirano v Ljubljani ter je uradni uvoznik in distributer Daikin toplotnih črpalk in klimatskih naprav. V dogovoru z njihovimi strokovnjaki lahko izberite primerno toplotno črpalko za svoje gospodinjstvo in si zagotovite maksimalno energetsko učinkovitost in prihranke pri ogrevanju, hlajenju in pripravi sanitarne vode. 

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine