Kakšna vhodna vrata izbrati?

Dotrajana vhodna vrata so eden izmed največjih krivcev za uhajanje toplote iz vašega doma. Slabo izolirano stavbno pohištvo (vhodna vrata, okna, itd.) predstavljajo mnogo večje toplotne izgube kakor slabo izolirana fasada, čeprav večina za toplotne izgube pripisuje ravno slednji. Vhodna vrata z leti izgubljajo svojo primarno funkcijo – to je, zagotavljanje zadostne toplotne izolacije med notranjim bivalnim okoljem in zunanjostjo. Seveda je pomembna naloga vhodnih vrat tudi varnost in zaščita pred nepovabljenimi gosti. Prenova in sanacija stavbnega pohištva (menjava vrat in oken) pomeni nižje stroške ogrevanja in velike prihranke, je pa pri takšni obnovi potrebno upoštevati tudi to, da se lahko zaradi maksimalnega tesnenja novega stavbnega pohištva ob neustreznem prezračevanju prostorov pojavi višja vlažnost, kondenzacija in plesen. Rešitev tega je drugačno prezračevanje in ogrevanje, ki se prilagaja novim bivalnim razmeram.

Ko se odločamo za nakup novih vhodnih vrat, se večinoma odločamo na podlagi materialov, iz katerih so vrata narejena (PVC, les, aluminij) in pa na podlagi cene. Redkejši so kupci, ki se ukvarjajo tudi s toplotno in zvočno izolacijo vrat in pa taki, ki na prvo mesto postavljajo varnostni vidik vrat. Da bi bil nakup novih vhodnih vrat vsaj nekoliko lažji, smo za vas pripravili nekaj napotkov, na kaj vse paziti, ko izbiramo vhodna vrata.

Kakšna so kvalitetna vhodna vrata?

  • MAJHNA TOPLOTNA PREHODNOST – to pomeni, da se vhodna vrata tesno in natančno prilegajo k pripiri, s tem pa prispevajo k manjšemu toplotnemu prehodu. Čeprav imamo v svojem domu običajno zgolj ena vhodna vrata, lahko le-ta zaradi svoje površine bistveno pripomorejo k boljši izolaciji stavbe. Pri izbiri toplotnih vrat je zato potrebno vedno preveriti toplotno prehodnost celotnih vrat, da se na ta način izognemo prevelikim toplotnim izgubam. Iz tega vidika so najbolj varčna lesena vhodna vrata, čeprav jim nedaleč zadaj sledijo PVC vhodna vrata. Pri lesenih vratih pa se je potrebno po drugi strani zavedati tudi, da pomenijo več vzdrževanja in sprotne nege, kakor npr. PVC ali ALU vrata.
  • VARNOST – smiselno je izbrati protivlomna vrat. Podatki kažejo, da se večina vlomov še vedno zgodi skozi vrata na vhodu. Pri izbiri kvalitetnih protivlomnih vrat lahko kupci pričakujejo tudi nekoliko višje cene. Cenejša vrata, ki jih je mogoče kupiti v večjih trgovskih centrih, kljub zagotovilom o svoji varnosti, še zdaleč ne dosegajo varnostnih meril za protivlomna vrata. Kakovostna in varna protivlomna vrata morajo imeti minimalno 3 zaklepe na tečajih in večtočkovno ključavnico. Ta se zaklepa na več strani in je običajno dodatno zaščitena z jeklenim ohišjem, ki nepridipravom onemogoča vrtanje vanjo. Najbolj varna vrata so vrata iz kombinacije lesene in aluminijaste obloge, na sredini pa ojačana z jekleno sredico. Nekatera vrata imajo v krilih tudi kovinsko mrežo. Protivlomna vrata so tudi težka, saj imajo v notranjosti vrat vgrajeno kovino. Pri izbiri vhodnih vrat pri proizvajalcu oziroma trgovcu vedno natančno preverite certifikate, s katerimi so opremljena protivlomna vrata, saj številni proizvajalci svoje stranke zavajajo z navedbami, da so njihova vrata protivlomna, v resnici pa tega ne morejo dokazati z nobenim ustreznim certifikatom.
  • ESTETSKI VIDIK – vhodna vrata pomenijo pomemben prispevek k celotnemu izgledu stavbe. Vhodna vrata morajo biti estetska in opazna, da jih vsak obiskovalec opazi takoj na prvo žogo. Izbira barve in oblike se naj prilagaja fasadi in stilu celotnega objekta. Vhodna vrata se običajno izbira tudi glede na barvo in material oken, če pa se tako vhodna vrata kakor okna menjuje istočasno, se običajno izbere vrata in okna istega proizvajalca. Izbrati je mogoče najraznovrstnejši dizajn vrat, možna pa je tudi kombinacija z raznimi inoks dodatki, ročaji, itd., katerih namen je polepšati izgled. Lastniki novogradenj se danes večinoma odločajo za aluminijasta vhodna vrata, ki lahko lepo dopolnijo sodobne hiše.
  • KVALITETA – za najbolj kvalitetna in nezahtevna za vzdrževanje veljajo aluminijasta vhodna vrata. Taka vrata so sicer nekoliko dražja od PVC ali lesenih vrat, so pa zelo odporna, trpežna, dolgoživa in enostavna za vzdrževanje. V preteklosti se aluminijastih vhodnih vrat zaradi visoke prevodnosti toplote tega materiala in posledično slabe izolacije takih vrat na stanovanjske objekte ni veliko nameščalo. To je danes rešeno z alu profili, v katere je vgrajen distančni vložek (med notranjim in zunanjim delom profila). Na ta način se prekine toplotni most, toplota pa preko aluminijastih profilov več ne prehaja med zunanjostjo in notranjostjo. Aluminij se za razliko od lesa z leti tudi ne spreminja, ni podvržen temperaturnim nihanjem in vlagi.

Med kupci zelo priljubljena ALU vhodna vrata

V zadnjem času so torej, kot že omenjeno zgoraj, vse bolj priljubljena vhodna vrata, narejena iz aluminija. Aluminij je zelo trpežen in dolgoživ material, ki je praktično neuničljiv, zato so vhodna vrata iz aluminija zelo neobčutljiva na raznolike vremenske in druge zunanje vplive. Vrata so tudi povsem nezahtevna za vzdrževanje, prav tako so odporna na kakršne koli deformacije, katerim so lahko podvržena lesena ali plastična vhodna vrata (zvijanje, povešenje, sprememba barve, itd.). Povrh vsega se aluminijasta vrata odlično prilegajo sodobno zasnovanim hišam, zaradi posodobitev in razvoja pa so tudi mnogo bolj toplotno izolativna, kakor so bila v preteklosti. Poleg aluminija se med kupci vse bolj uveljavljajo tudi vhodna vrata v kombinaciji lesa in aluminija, ki v sebi združujejo najboljše od obeh materialov – majhno toplotno prevodnost lesa in mehansko neuničljivost aluminija. Običajno tovrstna vhodna vrata sodijo v višji cenovni razred.

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine