Vrtna kuhinja in njene prednosti

Vrtna kuhinja je idealna oblika kuhinje za vse tiste, ki uživajo v kuhanju in druženju na prostem. Zanjo se lahko odločijo vsi tisti, ki imajo na voljo dovolj prostora na vrtu ob hiši ali na terasi (hiše ali stanovanja). Ideja za vrtno kuhinjo izvira iz krajev, kjer imajo tradicijo popoldanske sieste oziroma počitka. Tam so ljudje zaradi vročine raje kuhali na prostem in od tod se je tudi razvila poletna oziroma vrtna kuhinja, kot jo poznamo pri nas. Oblik, dimenzij in postavitev tovrstnih kuhinj je veliko, pri odločitvi zanjo pa je pomembno premisliti tudi o tem, kam jo je najbolje umestiti.

Prednosti vrtne kuhinje

  • Kuhanje na prostem
  • Povezovanje ljubezni do hrane z ljubeznijo do narave
  • Druženje in hranjenje na prostem
  • Vrtna kuhinja je lahko odličen osrednji prostor za prirejanje zabav in drugih družabnih dogodkov (npr. vrtnih zabav)
  • V taki kuhinji lahko kuhamo brez skrbi, da bomo celo stanovanje ali hišo napolnili z neprijetnimi vonji hrane (npr. dušenje zelja, praženje čebule ipd.)
  • V toplejših mesecih kuhinje v notranjosti svojega doma sploh ne boste potrebovali
  • Poleti je kuhanje na prostem prijetnejše, saj smo na svežem zraku, hkrati pa s kuho ne ogrevamo notranjih prostorov
  • Taka kuhinja omogoča kuhanje in druženje obenem – pri vrtni kuhinji niste v ločenem prostoru.

Kam umestiti vrtno kuhinjo?

Vrtno kuhinjo je smiselno umestiti v bližino hiše, a vseeno dovolj odmaknjeno, da se v hišo ne širijo vonjave peke in kuhanja hrane. Najbolje jo je postaviti pod streho ali pod pergolo, saj se na ta način kuhinja zaščiti pred dežjem, prav tako se s tem zagotovi senca pri kuhanju. Če v kuhinjo namestimo vrtni kamin, potem se mora iz varnostnih razlogov nahajati na minimalni razdalji dobrega metra od omizja oziroma gostov.

Postavitev vrtne kuhinje

Manjše vrtne kuhinje so običajno sestavljene iz manjšega vrtnega žara, pomivalnega korita, hladilnika in manjšega kuhinjskega pulta. Večje kuhinje imajo običajno bogatejšo in večjo opremo – velik vrtni žar, dvojno pomivalno korito, štedilnik, večji hladilnik, veliko delovne površine na pultu, dodatne police in omarice. Večina vrtnih kuhinj je narejenih iz odpornih materialov, precej pogosti so kamniti pulti in lesene fronte za omarice. Pri izbiri postavitve elementov vrtne kuhinje naj prevlada funkcionalnost. Vrtno kuhinjo je zato smiselno načrtovati podobno kot običajno kuhinjo. Velja, da je vrtni kamin smiselno postaviti na skrajni konec kuhinje, hladilnik pa stran od štedilnika. Med štedilnik in hladilnik je mogoče umestiti delovni pult ali pomivalno korito.

Premična ali fiksna vrtna kuhinja?

Zakaj ne bi svoje vrtne kuhinje po koncu poletne sezone preprosto pospravili v garažo ali kak drug suh prostor. Fiksne vrtne kuhinje se običajno nahajajo pod velikimi nadstreški, vsi elementi pa so izdelani iz odpornih in trpežnih materialov, ki jih ni potrebno posebej zaščititi pred snegom in vlago (kamen, tikov les, nerjaveče jeklo, itd.). Premične kuhinje so lahko izdelane iz manj odpornih materialov, saj se jih v hladnejših mesecih enostavno pospravi na suh in zaščiten prostor. Prednost premične kuhinje je tudi ta, da jo naslednje poletje lahko postavimo na povsem drug konec vrta.

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine