Zakaj zgraditi in kam postaviti vrtni kamin?

V preteklosti se za vrtni kamin ni odločalo veliko ljudi, danes pa ga lahko vidimo na mnogih vrtovih. Zanje se običajno odločajo ljubitelji žara, ki imajo na svojem vrtu dovolj prostora in želijo z kaminom tudi arhitekturno dopolniti zunanjo podobo svojega doma. Zidani vrtni žar je lahko lepa dopolnitev terase ali vrta in ima poleg praktičnosti tudi svoj estetski pomen.

Prednosti vrtnega kamina

Razlogov, zakaj izbrati vrtni kamin, je več:

  • Vrtni kamin je odporen na razne vremenske pogoje, saj je običajno narejen iz opeke ali betona. To pomeni, da je vrtni kamin odporen tudi na led in ga pozimi ni potrebno posebno zaščititi.
  • Vrtni kamin je lahko del vrtne kuhinje.
  • Tak kamin lahko predstavlja lep estetski dodatek k vrtu.
  • Čiščenje takega kamina je zelo enostavno. Potrebno je samo redno odstranjevanje pepela in čiščenje rešetke.
  • Na vrtnem kaminu lahko pripravljamo hrano nad ogljem ali kar nad odprtim ognjem. Priljubljena oblika priprave mesa je tudi priprava »izpod peke« (»v saču«).
  • Postavitev vrtnega kamina ne predstavlja velikih prostorskih posegov – dovolj je trdna podlaga, če gre za večje vrtne kamine pa je najbolje narediti temeljno ploščo, da kasneje ne prihaja do pogrezanja.
  • Izbira med vrtnimi kamini je zares velika – mogoče je kupiti manjše (samo kurišče) ali večje (z dimnikom in celo s pultom za odlaganje pripravljene hrane) vrtne kamine.
  • Čas predpriprave za pečenje na kaminu je približno eno uro.
  • Vrtni kamin je, ko je enkrat postavljen, postavljen za vselej in ne zahteva nobenih premikanj, dodatnih priprav in postavljanja.

Kako izgleda vrtni kamin?

Vrtni kamin (osnovni tip) je sestavljen iz podnožja, kurišča in dimnika. Izdelan je iz betona, opeke, gline in pločevine. Običajno je na spodnjem delu kamina prostor za drva in oglje, s katerim kurimo, ko pečemo hrano. V notranjosti je nad kuriščem nameščena rešetka, ki jo uporabljamo pri pečenju. Hrano lahko v posebnih posodah pečemo tudi direktno na žerjavici. Dim se iz kurišča vali skozi dimnik. Običajno imajo večji vrtni kamini poleg kurišča še odlagalno polico, kamor je zelo priročno mogoče postaviti hrano.

Kje postaviti vrtni kamin?

Vrtni kamin je najbolje namestiti glede na potrebe. Če bo kamin nameščen na terasi, potem je pomembno, da se, zaradi požarne varnosti, nahaja dovolj daleč od vašega doma in sosedovega dvorišča. Kamin je potrebno umestiti tudi glede na siceršnjo razporeditev rastlin in vrtnih struktur. Če bo kamin del vrtne kuhinje, potem ga je najbolje umestiti na enega izmed koncev le-te. Kamin je potrebno namestiti dovolj daleč od omizja in drugih površin, kjer se bodo zadrževali ljudje – vrtni kamin naj bo tako vsaj dober meter od omizja.

Kupiti ali zgraditi?

Vrtni kamin je mogoče kupiti ali pa si ga z malo spretnosti lahko postavimo tudi sami. Kupljeni vrtni kamini so sestavljeni po montažnih delih, katere nato lahko sestavimo sami ali pa za to najamemo usposobljene delavce. Pri postavitvi kamina na vrtu je pomembno tudi, da dobro premislimo o lokaciji, kje bomo kamin postavili. Za varno postavitev kamina moramo poiskati trdno podlago, še najbolje pa je, da za kamin naredimo betonsko temeljno ploščo in se tako z gotovostjo izognemo kakršnemu koli kasnejšemu posedanju kamina, ki je lahko nevarno za okolico. Če se po drugi strani odločite, da se boste izdelave vrtnega kamina lotili sami, potem si je pred delom najbolje narediti načrt gradnje, saj kasneje kamina ni ravno enostavno popravljati. Pri gradnji je potrebno paziti predvsem pri oblikovanju oboka nad kuriščem in izdelavo odprtine za dimnik, da bo kamin pravilno deloval.

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine