Kakšne zavese in karnise izbrati?

Zavesam in karnisam so nekateri že napovedovali popoln zaton, vendar pa se danes vse bolj vračajo v notranji interier. Običajno zavese in karnise izberemo povsem na koncu, ko smo prostor že opremili in izbrali kose pohištva, talne obloge in svetila. Zavese prostor lepo zaokrožijo in smo jih vajeni v večini notranjih prostorov. Še posebej pridejo do izraza v dnevnih prostorih, kjer se lahko poigramo z vzorci, barvami in tudi vrstami zaves ter jih poleg funkcionalnosti uporabimo tudi kot dekorativni element. Mogoče je izbirati med različnimi slogi zaves – od rustikalnega do moderno minimalističnega, izdelane pa so iz najrazličnejših materialov. Danes zavese še zdaleč niso samo v beli barvi, kot je bilo to v navadi v preteklosti, ampak si lahko omislimo najrazličnejše motive in barvne kombinacije. Zavese in karnise moramo vselej izbirati z ozirom na to, da jih bomo imeli v stanovanju ali hiši dlje časa, z njimi pa so pokrite velike površine, zato moramo sami izbiri vzorcev in barv nameniti precej pozornosti. Mogoče jih je kupiti serijsko, lahko pa izberemo samo blago in jih damo sešiti.

Vrste zaves

 • Klasične (na nabiralni trak)
 • Na deko drsnike
 • Dekorativne
 • Na deko obročke
 • Gubani roloji

Vrste karnis

 • Klasične (enotirne)
 • Dvotirne
 • Dvotirne z masko
 • Ozkotirne
 • Panelne z večtirnimi sistemi
 • Mehanizmi za zavese – gubani roloji.

Kje vse uporabiti zavese in karnise?

Čeprav smo jih vajeni uporabljati za zastiranje oken in drugih steklenih površin našega doma in je njihova primarna funkcija zaščita zasebnosti, pa se zavese na domiseln način lahko uporabi tudi drugod v stanovanju ali hiši. Z zavesami lahko na preprost in poceni način recikliramo stare omare, ki so imele poškodovane ali zdelane fronte. Tako lahko starejšo omaro reciklirate, zdelana vrata snamete in namesto njih uporabite zavese – lahko izrazitih vzorcev in barv, s čimer niso samo funkcionalni nadomestek vrat omare, ampak tudi pomemben dekorativni element prostora. Z zaveso na vratih omare lahko popestrite sicer dolgočasen prostor ali vanj vnesete svežino, živahnost, eleganco. Zaveso na staro omaro najlažje pritrdite z uporabo velkro traka (trak na ježka), ki se namesti na vrh omare in prišije na zgornji rob zaves. Slabost uporabe ježka je, da zavese ne moremo povsem odgrniti na stran, prednost pa, da je namestitev zavese enostavna, prav tako je trak enostavno odstraniti, če si to zaželimo. Namesto traka ježka lahko uporabimo karnise, ki jih privijemo na stranice omare in zavese nanje obesimo s kljukicami. Uporaba karnis pomeni, da bomo zaveso lahko povsem odgrnili.

Uporabimo jih lahko tudi namesto običajni vrat – na ta način lahko skrijete tiste kotičke vašega doma, ki niso namenjeni pogledom obiskovalcev in katerih namen je shranjevanje (likalnica, kurilnica, pralnica ipd.). Pri izbiri barve in motivov na zavesi bodite pozorni samo, da se stilsko prilagajajo prostoru in ne obratno.

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine