Zakaj imeti zimski vrt?

Zimski vrt je dnevni prostor, pri katerem je del stropa in sten iz stekla. Gre za del hiše, namenjen druženju, sproščanju, branju, pogostitvam, počivanju, itd. Zimski vrt mnogi razumejo kot nadomestek za izgubljeni čas, ki ga v hladnejših mesecih ni mogoče preživeti na prostem, v naravi. Tak prostor lepo povezuje notranjost doma z naravo, ki ga obdaja. Ker so zimski vrtovi večidel stekleni, je ta prostor zelo svetel, na ljudi pa deluje pomirjujoče in sveže. Zaradi obilice svetlobe so zimski vrtovi idealni tudi za rastline, ki tu dobro uspevajo, hkrati pa dajo prostoru še bolj naraven in svež videz. Z zimskim vrtom v hišo vnesemo življenje in energijo. Če v vrt namestimo veliko rastlin, lahko na ta način ustvarimo videz tropskega okolja, v katerem se bomo počutili toplo in izvrstno v katerem koli letnem času. Zimski vrt lahko zgradimo kot samostojni prostor ali pa kot podaljšek že obstoječega prostora.

Prednosti zimskega vrta

  • Uživanje v naravi preko celega leta
  • Zimski vrt je idealen družabni prostor za vso družino
  • Otroci imajo v zimskem vrtu idealen prostor za igro
  • Poleti je zimski vrt neposredno povezan z vrtom zunaj
  • Zimski vrt je idealen prostor za počitek in sprostitev
  • Ta prostor lahko uporabljamo v najrazličnejše namene (dnevna soba, jedilnica, delovna soba, prostor za gojenje rastlin, kuhinja, itd.)
  • Zimski vrt je dobra naložba kar se tiče porabe – če je vrt ustrezno postavljen in pravilno zastekljen, se stroški ogrevanja lahko znižajo celo do 30%
  • Danes je zimski vrt kakovostno zatesnjen (večplastna termo stekla) ter izoliran in ne predstavlja velikih izgub toplote.

Kako je zgrajen zimski vrt?

Zimski vrt je danes narejen iz sodobnih materialov. Ker se večina takih prostorov postavlja na način montažne gradnje, je mogoče izbirati med raznimi oblikami vrtov. Največkrat se lastniki zimskega vrta odločijo kar za obliko kvadra ali polovico valja. Za okvir vrta se običajno uporabi aluminijaste profile, ki so najbolj enostavni za vzdrževanje. Pri načrtovanju nove hiše z zimskim vrtov, moramo temeljito premisliti tudi o postavitvi zimskega vrta – torej na katero stran hiše bomo vrt postavili. Najbolj optimalno je, da ga postavimo na V ali Z stran hiše, kjer bo neposredne sončne svetlobe samo v določenih delih dneva, zato ne prihaja do tolikšnih težav s pregrevanjem. Če se odločimo za J lego, bo sonca veliko, poleti pa se lahko zgodi, da bo v zimskem vrtu prevroče. V primeru J lege je potrebno poskrbeti tudi za senco in zračenje. Uporabimo lahko rolete ali druge načine zastrtja pred soncem. Severna stran je za namestitev zimskega vrta najmanj primerna. V kolikor je vrt sestavni del notranjosti hiše, potem naj bo prehod (vrata) večji. Če je vrt namenjen povezovanju hiše z zunanjim vrtom, potem ga je mogoče uporabljati kot nekakšen predor – odprtina mora biti v takem primeru na obeh straneh enako velika. Tla vrta je najbolje opremiti iz glinenih ali kamnitih plošč ali pa iz lesa. Pohištvo naj bo lahkotno vrtno pohištvo, katerega je mogoče popestriti z blazinami in pregrinjali. Najpogosteje se lastniki zimskih vrtov odločajo za vrtno pohištvo iz ratana. Pri opremljanju vrta so pomembna tudi svetila – najbolje je uporabiti stenska ali stropna svetila, poseben efekt dosežemo tudi, če svetila domiselno namestimo za posameznimi rastlinami. Na ambient vpliva tudi zunanja razsvetljava vrta, kar daje zimskemu vrtu ponoči poseben pečat.

Koliko stane zimski vrt?

Če zimski vrt sega izven osnovne zasnove hiše, potem moramo biti pripravljeni na stroške, povezane s pripravo in gradnjo primerne podlage za postavitev takega vrta. Prav tako se ne izplača varčevati na račun stekel – večinoma dražji elementi (večslojna termo zasteklitev) pomeni več denarja, toda izbira kvalitetnih stekel pomeni boljšo toplotno izolacijo, manj toplotnih izgub in prihranke pri ogrevanju. Če se odločamo za cenejša stekla, ki niso ustrezen izolator, se zna zgoditi celo, da zimskega vrta pozimi ne bomo uspeli segreti na sobno temperaturo in ga torej v najbolj mrzlih dnevih sploh ne bomo mogli uporabljati.

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine