Katere so glavne značilnosti skandinavskega sloga opremljanja?

Skandinavski slog je že nekaj časa med najbolj priljubljenimi slogi notranjega oblikovanja. Slog ima svoje korenine sicer na severu, v skandinavskih deželah, kljub temu pa se je močno uveljavil tudi pri nas. Njegovi začetki segajo že v 19. stoletje, v širši javnosti pa se je skandinavski slog uveljavil proti koncu prejšnjega stoletja, ko je nase opozoril z uporabnimi izdelki, čistimi in preprostimi linijami ter minimalistično estetiko. Skandinavski slog tako pomeni praktičen dizajn, ki črpa iz oblikovalske tradicije in zaklada skandinavskih dežel. Skozi leta se je ta slog uveljavil kot sinonim sofisticiranega oblikovanja in zračne funkcionalnosti.

Na kratko bi skandinavski slog opremljanja lahko opisali kot topel interier, naravne materiale, zračnost, minimalizem, svetle barve in visoko kvaliteto bivanja. Dom, opremljen v skandinavskem slogu, je v prvi vrsti namenjen udobju in užitku v bivanju. To pomeni, da skandinavski slog še zdaleč ne pomeni samo kosov pohištva in dodatkov, ki sodijo poleg, ampak pomeni predvsem ustvarjanje nostalgično-romantičnega ozračja v vašem domu. Skandinavski narodi, še zlasti Danci, tako npr. veljajo za najsrečnejše ljudi, in to kljub pomanjkanju svetlobe v zimskem obdobju in hladnejšemu podnebju. Narodi iz severa so namreč ugotovili, da lahko srečo, zadovoljstvo in užitek pričarajo tudi znotraj sten svojega doma in tako poskrbijo za to, da je dom res oaza, v katero se vedno radi vračamo. Poleg občutij, ki opredeljujejo skandinavski slog, pa ne gre mimo nekaterih osnovnih značilnosti, ki jih je mogoče povsem enostavno posnemati tudi, če želimo nekaj skandinavskega duha vnesti v svoje, slovenske domove.

#1. »Keep it simple«

Ali po domače: manj je več. Gre za to, da v svojem domu vse poenostavimo. Vse preveč domov je namreč povsem prenatrpanih s stvarmi, ki kradejo zračnost, prostor in svetlobo prostora, zaradi česar se v prostoru ne moremo počutiti sproščene in zadovoljne. Seveda je tanka meja med enostavnim (poenostavljenim) in sterilnim, ki lahko deluje hladno in odbijajoče. Da bi vaš dom ohranil enostavnost, hkrati pa ne bi bil sterilen in pust, lahko vanj dodamo nekaj preprostih elementov, kot so npr. pletene lesene košare za odlaganje časopisa ali knjig, krzno, naravni leseni elementi, pletene odeje, volneni izdelki, itd. Skandinavci so znani po tem, da znajo v svoj dom vključiti tradicionalne izdelke iz svojega okolja, kar lahko s pridom izkoristimo tudi Slovenci. Dodatne opreme je smiselno dodati le toliko, da prostor otoplimo, nikar pa ne smemo z njo interjerja preobremeniti. Pri izbiri kosov se je zato smiselno držati pravila, da mora imeti vsak kos, ki stoji v prostoru, bodisi praktično bodisi estetsko vlogo, vse ostalo pa je odveč.

#2. Ohranite popolno razmerje med obliko in funkcijo

Skandinavski slog pomeni tudi usklajenost, ko gre za izbiro pohištva in dekoracij. Eno izmed osnovnih načel je ohranjanje razmerja oziroma ravnovesja med obliko (estetski vidik) in funkcijo (praktični vidik). Nič v prostoru naj ne bo samo sebi namen. Vsak element, naj bo uporaben, hkrati pa naj bo iz vidika oblike usklajen s preostalimi elementi. Skandinavski slog se izogiba eklektičnosti in prenatrpanosti, pa četudi vas mika, da bi na polico postavili še kipec ali dva. Držite se tega pravila in presenečeni boste, koliko kosov oziroma elementov v prostoru ne izpolnjuje ne enega, ne druge ga vidika – torej niso ne uporabni, ne lepi.

Preprosto pustite prostoru, da zadiha.

#3. Barve naj bodo nevtralne, materiali naravni

Skandinavski slog zaznamujejo nevtralne barve, pri čemer so v ospredju odtenki bele in sive. Svetle barve so za skandinavski slog značilne zato, ker so z njimi ljudje, ki živijo na severu, kjer primanjkuje svetlobe, na ta način ta primanjkljaj želeli kompenzirati. Z živimi barvami torej ne gre pretiravati, saj je skandinavski slog prepoznaven po svoji umirjenosti, svetlosti in skladnosti. Kljub temu se v zadnjih letih tudi v domovih, ki so opremljeni skladno s skandinavskim slogom, pojavljajo nekatere druge barve, predvsem črna (kombinacija z belo, sivo, celo zlato-bakreno), modra in zelena, pri čemer so bolj prisotni pastelni odtenki barv. V vašem domu se lahko poigrate tudi s stenskimi nalepkami ali tapetami z vzorci v svetlejših tonih, s katerimi popestrite eno steno ali del neke stene, ki jo želite poudariti (npr. steno za kavčem ali steno, na kateri visi televizija). Tako ustvarjeno barvno ozračje gre odlično z roko v roku s svetilkami, svečniki in svečami. Skandinavci jih običajno nameščajo na okenske police, pa tudi drugod po svojih domovih, da bi z njimi razsvetlili dolge noči in mrak, ki zaznamuje velik del leta v severnih deželah.

Med materiali je nesporno najbolj priljubljen les, pri čemer se z belo barvo lepo kombinira svetlejši les. Poleg lesa se v skandinavskem slogu opremljanja pojavlja tudi lan, krzno, volna, kamen, itd. Pomembno je, da pri opremljanju doma izbiramo visoko kakovostne naravne materiale.

#4. Minimalizem in zračnost

Če želite v svoj dom vnesti vsaj nekaj elementov skandinavskega sloga, boste najprej najverjetneje morali izvesti temeljito selekcijo in iz prostorov odstraniti vse predmete, ki jih ne potrebujemo in samo zasedajo prostor. Prav tako se moramo upreti skušnjavi, da police natrpamo z raznimi spominki, kipi, slikami, svečniki in še čim. Velja pravilo, da na eno polico ne postavimo več kakor 3 dekorativne predmete, najbolje oblikovno usklajene. Namesto raznih podobic, kipcev in še česa, tako polico opremite s tremi različno velikimi vazami v istem slogu ali s tremi svečniki. Ko boste prostore očistili nepotrebne navlake, boste presenečeni, kako bo vaš dom kar naenkrat postal prostoren, izčiščen in zračen. V takšnem prostoru se boste gotovo počutili bolje, hkrati pa si dragocenega prostora ne boste zatrpali s stvarmi, ki jih pravzaprav ne potrebujete – saj veste, manj je več.

#5. Dekorativni elementi naj bodo skrbno izbrani

Če želimo, da naš dom zares deluje zračno in izčiščeno, moramo posebno pozornost nameniti tudi dekorativnim elementom. V skandinavskem slogu opremljanja se največ uporabljajo svečniki in zastrte svetilke, zelo priljubljene pa so tudi vaze in dekorativni elementi iz severa (npr. jelenje glave, potiskan tekstil, kožuhi živali, itd.). Pri nas lahko skandinavski slog domiselno kombiniramo s slovenskimi tradicionalnimi izdelki, kot so npr. pletene košare, ki jih v svoje domove radi vnašajo tudi Skandinavci. Prevladujočo belino je mogoče domiselno popestriti z okrasnimi blazinami in tkanimi odejami. Pri izbiri dekoracij imejte v glavi pravilo, da je smiselno izbirati takšne predmete, ki so odporni na zob časa – torej elemente, ki bodo večno elegantni, stilski in lepi. Pomemben dekorativni element v skandinavskih domovih igrajo tudi svetila. Primerna svetloba je temelj skandinavskega doma, pri čemer se najpogosteje uporabljajo namizne, stenske svetilke in lestenci. Pri tem prevladujejo svetila enostavnih oblik, najpogosteje v beli ali črni barvi. Namesto preprog se Skandinavci pogosto raje odločijo za živalske kože, ki imajo dvojno funkcijo – so zelo tople, hkrati pa tudi lepo estetsko zaokrožijo podobo interjerja.

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine