Kako opremiti svojo dnevno sobo?

Dnevna soba je srce vsakega doma. V dnevni sobi vsak dan preživimo največ časa, prav tako pa tudi obiskovalce, ki pridejo na obisk, najpogosteje gostimo v dnevni sobi. To pomeni, da je ta prostor najbolj na očeh, po drugi strani pa mora združevati tako funkcionalen kakor estetski vidik. Pogosto tako lahko slišimo, da lahko ravno po stilu dnevne sobe sodimo, koliko stila in estetskega čuta premore lastnik oziroma lastniki doma. Pri dnevni sobi moramo pri izbiri opreme paziti na dvoje – dnevna soba naj bo opremljena tako, da bo prijetna na oko, po drugi strani pa naj bo kar se da udobna. Kljub vloženemu trudu pa se pogosto lahko zgodi, da dnevna soba daje občutek hladnega, nepovezanega ali neizraznega prostora. Da bi torej srce svojega doma lahko spremenili v prijetno in udobno oazo, smo za vas v nadaljevanju zbrali nekaj oblikovalskih predlogov.

Prostor naj povezuje povezovalni element

Pogosto lahko vstopimo v dnevno sobo, ki je opremljena s sicer lepimi kosi pohištva, ki pa med sabo niso povezani, zato celoten prostor deluje nepovezan ali prazen. Pri tem je povezovalni element lahko preproga, mizica ali pa umetniško delo. Če se odločite za minimalističen stil, se ne bojte monotonosti barve, ki prevladuje (npr. siva ali bela) razbiti z unikatnim umetniškim delom, zanimivimi barvnimi blazinami ali kakšnim drugim dodatkom, ki daje občutek, da se v tem prostoru zares živi. Pogosto so namreč enobarvne in nekoliko minimalistično opremljene dnevne sobe lahko videti prazne, sterilne in nedomače.

Izogibajte se preveč »močnim« kosom pohištva

Včasih je težava tudi v tem, da v prostor damo več kosov pohištva, ki so vsak zase preveč dominantni, da bi se jih dalo lepo povezati v eno celoto oziroma interier. Da je nek kos močen ugotovimo tako, da nam nemudoma pritegne pogled in ga zlepa ne spusti. Če je v prostoru več takih kosov, prostor ne more izgledati povezan. Namesto tega se raje odločite za en dominanten kos pohištva, npr. kavč oziroma sedežno garnituro, ki je v središču dnevne sobe. Vse ostale kose pohištva izberite glede na ta osrednji kos, pri tem pa pazite, da kavč dopolnjujejo in se z njim povezujejo. Če ste svojo dnevno sobo že opremili in ste sedaj opazili, da je v njej kar nekaj močnih kosov pohištva, potem lahko občutek povezanosti med njimi ustvarite s klubsko mizico ali preprogo. Pri tem pazite predvsem na to, da boste posamezne elemente povezali oziroma uskladili predvsem barvno.

Kombiniranje dekorativnih elementov

Da je dnevna soba videti kot zaokrožena celota, je pomembno tudi, kako kombinirate okrasne oziroma dekorativne elemente. En način, da poživite dnevni prostor je, da premišljeno izberete okrasne blazine različnih vzorcev in barv. Poleg tega dnevna soba skoraj mora imeti vsaj eno sliko, večjo fotografijo ali tapiserijo, ki pritegne pogled. Seveda pri izbiri dekorja sledite svojemu okusu. V kolikor zbirate kiparske izdelke, v kot postavite večji kip, v kolikor veliko prebirate, lahko kot dekorativni element oblikujete regal za knjige. Če se odločite za odprte ali okrasne police, potem je pri opremljanju le teh smiselno upoštevati pravilo, da na polico ne postavljate več kakor treh dekorativnih elementov skupaj (to ne velja za knjige). Police lahko tako okrasite npr. s tremi vazami različnih oblik ali velikosti, ki se barvno ujemajo, ali pa kombinirate različne dekorativne elemente skupaj (sveče, slike, svečnike, kipce, itd.). Če se lahko pohvalite z veliko aranžerskega znanja, potem lahko pravilo treh dekorativnih izdelkov tudi prekršite, sicer pa je bolje upoštevati to pravilo, saj so sicer police lahko hitro videti polne kiča in neurejeno. V kolikor bi želeli na polico ali komodo postaviti tri različno velike predmete, jih postavite tako, da bo na sredini najmanjši predmet, z vsake strani pa ga naj obdajata dva večja.

Prelistajte revije, poiščite stil, ki vam je všeč

Če ne veste točno, kako bi opremili svoj dnevni prostor, je za navdih najbolje prelistati kakšno revijo ali pa na spletu poiskati primer opremljene dnevne sobe, ki vam je všeč. Pri tem ideje ne kopirajte dobesedno, ampak skušajte poiskati tiste elemente v prostoru, zaradi katerih vam je neka dnevna soba všeč. Včasih je dovolj že, če kak kos pohištva ali dekorja iz dnevne sobe samo odstranimo, spet drugič je potrebno pohištvo samo preurediti. Če dnevni prostor opremljate na novo, ni nujno, da za to porabite veliko denarja. Mnogo bolj kot to je pomembno, da znate v svojem domu poustvariti občutek, ki ga občutite, ko na sliki vidite lepo opremljeno dnevno sobo. Drznite si biti kreativni in v prostor vključite tiste elemente, ki so vam pri srcu.

Sorodni članki

2,198oboževalciVšečkaj

Nove vsebine